Борисов: Цветанов сътрудник в парламента? Не е сериозно!

Всички ще кажат, че оставката му е пунта мара, възмути се премиерът

Борисов: Цветанов сътрудник в парламента? Не е сериозно! | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов откровено се възмути от хрумването на бившия председател на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов да заеме позицията парламентарен сътрудник. "Ще дам на Цветанов право да промени статута си веднага. Не може толкова тежко наказание да получи - да напусне парламента, да напусне шефското място на парламентарната група, шефското място на комисия по сигурност и заради този договор (за апартамента - бел. ред.) да се внесе съмнение, че това е едва ли не пунта мара, казано на преводен език. Това е просто несериозно. Той, понеже е убеден в своята невинност и още не може да схване всъщност в каква ситуация се е поставил. Да му се чуди човек", каза Борисов пред журналисти в Брюксел.

Цветанов, който напусна парламента, но запази поста си на заместник–председател на ГЕРБ, от вчера е нещатен парламентарен сътрудник на парламентарната група ГЕРБ.

Попитан за проверките на имотите на управляващите - за сравняването на пазарна с декларирана цена, Борисов заяви: "Тези независими агенции, щом проверяват на всички апартаменти, къщи, вили, тераси и к'во ли не, виждате, че навсякъде в зависимост от това какво искаш да тълкуваш може да намериш всякакво основание. Аз съм възложил на Влади Горанов да проучи и австрийския, и немския модел, на този въпрос сега, ако имахме ясен отговор с така наречените данъчни и пазарни оценки, нямаше да го има въпроса. Кога е въведена тази така наречена данъчна оценка? И какво значи данъчна оценка, и какво значи пазарна? Пазарът е, когато ние с вас спорим, аз съм продавачът, вие сте купувач на този телефон. За вас той може да струва 5 хил. лв., за мен може да струва 50 лева", заяви Борисов.

"И виждате тука вече играта. Харесах си апартамента на картинка, харесах си апартамента на изкоп, харесах си го по интернет, отстъпеното право на строеж, инвестиране на зелено... и след това, като започнат да се сумират цените и парите, и излизат съвсем различни сметки. И тука това би могло да бъде един действителен политически дебат трябва ли да има изобщо данъчни оценки? Или ако са на пазарни, кой ще определя каква е пазарната цена", продължи Борисов.

Попитан какво мисли за идеята бъдещият председател на Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) да не бъде назначаван от парламента, Борисов каза: "Чух идеята президента да назначава, а не парламента. Направете един експеримент, направете така и дайте 3 часа на българските медии да го видят този човек. Ако удържи на проверката, съм готов на разговор, който и да е. Нека дадат предложения", каза Борисов.

Той подчерта, че отговаря само за своята партия. "Другите партии виждате - те ги плюват - мислят, че дъжд ги вали. В ГЕРБ се подават оставки, всички тези хора и те имат семейства - имат майки, бащи, жени, деца, мъже. Това влияе на хората, тези с по-лабилна психика не могат да издържат на това напрежение. Виждате, имаме хора завършили на Запад, той дошъл, за да даде това, което може в политиката, не може, просто не издържат. То е непрекъснато отвсякъде. Мога оставки да искам само от ГЕРБ, защото имаме коалиционно споразумение, в което е описано, че тези, които са предложени от "Обединени патриоти", не мога да се намесвам, мога да препоръчам, мога да си кажа мнението", каза Борисов. на въпрос такъв ли е случаят с шефа на строителния контрол

На въпрос за скандала с апартаментите на строителната компания "Артекс", продадени на управляващи на цени, по-ниски от пазарните, както и спирането на строежа на сградата им "Златен век" в столичния квартал "Лозенец", Борисов заяви, че не той лично спира строежи.

"Аз не спирам строежи, моята роля е да се опитам да събера няколко институции, съдействам проблем да бъде решен. Оттам нататък институциите действат. Ние сме правова държава, не мога да кажа този строеж спрете, моята роля е на модератор на замесени няколко институции", каза Борисов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай