Борисов разпореди премия за работниците в "Железница"

Премиерът заръча да се обновят всички останали тунели в страната и да се изградят аварийни изходи

Борисов разпореди премия за работниците в "Железница" | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов отново е на обиколка из страната. Този път проверява как върви изграждането на тулена "Железница".

Заедно с него са зам.-регионалният министър Николай Нанков и финансовият Кирил Ананиев. Премиерът остана много доволен от видяното.

Напомни, че този проект е трябвало да бъде готов за олимпиадата 2004 г. От думите на министрите и Борисов стана ясно, че едното платно ще бъде готово през септември. Нанков уточни, че това е изключително съоръжение, строено по австрийски метод.

На денонощие се прокопавали по 2 метра. Имало аварийни паркинги, вентилация, лед осветление. До тунела ще има и хеликоптерна площадка. Нанков поясни, че активно се работи по проекта от края на 2019 година.

Борисов поясни, че от май започват и участъкът на магистрала "Струма" от Симитли, за което са отпуснали около 4 млн. лева, като ще изпълним всички екопрепоръки.

"Абсолютно всичко - тунелчета, вратички, за да не пострада никое животно", каза още той. Първо ще направят едното платно, след това ще уширят старото трасе за Кресна. Наков поясни, че средствата са от еврофинансиране. Изтъкна, че това е 9 транспортен коридор, а Борисов напомни, че наред с това е и коридора юг- север - от пристанищата в Гърция през България до Румъния, като се излиза направо на Дунав мост 2.

Премиерът изтъкна, че тунелите на "Железница" са направени с най-голяма точност. Скалите били меки и сложни за обработка. "Чест и слава на българските строители, изключително сложно съоръжение. Скалите са меки, целият участък е много сложен", заяви още премиерът.

По думите му тунелът се прави при най - модерна технология, а при пожар или инцидент, хората ще могат да преминават в другата тръба, тъй като има входове между тръбите. Поясни,че трябва да заделим пари и да направим и другите тънели в България и те да бъдат въведени в ред. Нанков на свой ред заяви, че това са последните европейски изисквания за свързване на ръкавите на тунелите.

"Работа, работа, работа",каза Борисов, като поръча на работниците да се пазят. Един от тях пък дори си поиска пари за ремонт на път и църквата в едно от родопските села. Борисов  му поръча кметът да се обади на Ананиев, като напомни, че са дали много средства за населените места в региона.

След това му показаха и  връзката между тръбите. Навсякъде в тунелите имало интернет. "Огромно съоръжение", каза Борисов и поясни, че имало милиони тонове скала. Разминаването между тръбите бил само 1 см. Премиерът заръча на ръководителят да дадат премия на работниците за 3 март. "Ей така обичам. Това беше планината. Сега гледаш тунелите и мостовете", каза Борисов. Според него българите трябва да са горди с това, което се прави.

С тунелите ще се намалят и ПТП-та. "Да станат и да покажат последните 30 г кой какво е направил. Тогава може да спорим. Ние показваме какво сме направили", заключи Борисов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай