Борисов пред Медведев: Имаме ОК от ЕС за хъба /СНИМКИ/

Започна срещата между премиерите на България и Русия

Борисов пред Медведев: Имаме ОК от ЕС за хъба /СНИМКИ/ | StandartNews.com

"Нашето решение за газовия хъб Балкан е ясно, имаме и съгласието на ЕС". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред руския си колега Дмитрий Медведев в началото на пленарните разговори между двете делегации.

ВИЖ ОЩЕ: Посрещнахме Медведев с "Велик е нашият войник"

По думите му в момента, в който транзита на газ към Турция спре, нашите тръби ще останат празни. Именно затова ние не правим нищо друго, освен да търсим други източници, включително от Азербайджан и др. Според него както се изгражда Северен поток 1 и 2, така и ние можем да транзитираме и продаваме газ през хъба Балкан, през който ще минават 15-16 млрд.куб.метра. За сравнение през Южен поток е трябвало да минават около 60 млрд., разясни Борисов.

"Не виждам защо България трябва да се отказва и да има развита газопреносна мрежа и система", каза още българският премиер. Различно било обаче положението за АЕЦ „Белене” , където арбитражът в Париж ясно казал, че двата реактора са български.

"Русия ни опростила лихвите, но ние сме си платили реакторите кеш", припомни Борисов и уточни, че става дума за 1,6 млрд.лева. Сега България има увити в найлони два броя реактора, каза Борисов. В началото премиерът поясни, че наистина е имало период, в който стокообменът между България и Русия е намалял. С дружни усилия пък сме се справили с туризма и утре на бизнес форума ще обсъждат за пускане на фериботна линия Бургас - Новоруск, която да бъде възстановена, допълни още Борисов.

След приключване на разговорите се очакват и изявленията на двамата премиери.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай