Борисов потвърди ангажимента към Западните Балкани

Днешният форум от Берлинския процес също е белязан от глобалната пандемия от COVID-19

Борисов потвърди ангажимента към Западните Балкани | StandartNews.com

„Много символика има в Съвместното домакинство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес. То е първото по рода си съвместно домакинство от държава членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение за категоричната ни ангажираност за развитието на региона“, заяви премиерът Бойко Борисов в приветственото си слово при откриването на Срещата на върха по Берлинския процес.

Той припомни, че страната ни е приела поканата да бъде съвместен домакин на инициативата през 2020 г. по време на срещата в Познан през юли 2019 г. „Ние бяхме убедени, че подобен ход е естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и в същото време - 15 години сред Срещата на върха на ЕС-Западни Балкани в Солун България върна обратно в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на региона“, отбеляза министър-председателят Борисов пред лидерите.

Акцент в изказването на премиера бе, че днешният форум също е  белязан от глобалната пандемия от COVID-19, която блокира и преобърна световната икономика, постави на изпитание устоите на националните системи на здравеопазване и социални грижи, но и разтърси ценностните ни системи.

„Тази пандемия промени дълбоко и необратимо живота и съдбите на хората и в местен, и в регионален, и в национален, и в глобален план“, категоричен бе Борисов. По думите му независимо от предизвикателствата, София и Скопие обединиха усилията си за изпълнение на набелязаните цели и приоритети на съвместното домакинство. Българският премиер изтъкна подобряването на свързаността във всичките й аспекти - транспортна, икономическа, енергийна, цифрова, свързаността между хората с акцент върху младите, образованието, сигурността. От ключово значение е също стартирането на съвместен регионален пазар и на Зелен дневен ред на Западните Балкани и други инициативи, допринасящи за по-доброто сътрудничество и разбирателство в региона, постави фокус в изказването си Борисов.

„За нас е важно в рамките на Берлинския процес да се отдели специално внимание на развитието на инфраструктурната свързаност в региона, тъй като това е кръвоносната система на Балканите, чрез която живеят и бизнесът, и гражданите“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че свързаността във всичките й аспекти е от съществено значение за региона, защото чрез нея той ще стане по-силен и по-конкурентоспособен. „Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения“, каза още Борисов.

Пред лидерите премиерът посочи, че като съвместен домакин на Берлинския процес България е водена от желанието си да подпомогне държавите от региона по пътя на тяхната европейска интеграция, както и за укрепването на добросъседските отношения, регионалната сигурност и сътрудничество, които придобиват още по-голяма значение на фона на общите предизвикателства.

Министър-председателят Бойко Борисов изказа благодарност на германския канцлер Ангела Меркел и на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за активното им участие във важния форум днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай