Борисов обеща музейче на "Хемус" /ВИДЕО/

Премиерът разгледа някогашното „Кремиковци”

Борисов обеща музейче  на "Хемус" /ВИДЕО/ | StandartNews.com
  • Премиерът разгледа някогашното „Кремиковци” – средновековен металургичен център за топене на желязна руда от времето на цар Борис I

Едно музейче по пътя на магистрала „Хемус” обеща премиерът Бойко Борисов на археолозите, които разкопават участъка край Ловеч. Навръх рождения си ден Борисов подкара джипката си на инспекция. Днес той навършва 61 години. С него на проверката са финансовият министър Владислав Горанов и зам.-строителният Николай Нанков.

">

Борисов се спря да разговаря с археолозите и им каза: "Каквото открием - пазим и съхраняваме". Стана ясно, че са открили обект, какъвто за първи път се среща у нас по време на разкопките за трасето от магистралата. Той е от Първото българско царство от времето на Борис I и Симеон I. Не е просто стандартно селище от този период, а е сериозен металургичен център за топене на желязна руда. Премиерът го нарече някогашното "Кремековци".

">

Борисов определи хората, които работят за изграждането на магистралата, като герои. "Те имат майки, деца, семейства и работят сред тези опасни скали", каза премиерът. И добави: "Да видят българите как в скалата се прави път, как се бие пътят, като пчелички работят хората тук".

Нанков пък обясни, че се изграждат три мостови съоръжения над река Вит. Борисов му отвърна, че до 2021 г. трябва да сме готови. "Трябва да покажем какво правим, ако е било лесно комунистите да са го направили", коментира премиерът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай