Борисов и Медведев ще разговарят за газа

Срещата е в рамките на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан

Борисов и Медведев ще разговарят за газа | StandartNews.com

Българският премиер Бойко Борисов ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев в рамките на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан.

Очаква се в центъра на разговорите между двамата да бъдат енергийните проекти от интерес за двете страни. Премиерът вече се срещна с иранския вицепрезидент Есхаг Джахангири. Това е третият ден от визитата на българския премиер в Туркменистан по покана на президента на централноазиатската страна Гурбангули Бердимухамедов. България се опитва да договори суапови сделки за природен газ от Туркменистан чрез инфраструктурата на трети страни в договореност и с руската страна, обяви вчера българският премиер.

В рамките на посещението Борисов обяви, че България преговаря за привличането на голяма инвестиция от 1,5 млрд. долара за разкриването на завод за акумулаторни батерии, гарантира, че България ще има завод за автомобили и че български компании вече инвестират 130 млн. в Туркменистан.

След четвъртото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество двете страни подписаха пет споразумение в сферата на външните работи, транспорта, икономиката и спорта. В делегацията, водена от премиера са регионалният министър Петя Аврамова, икономическият Емил Караниколов, транспортният Росен Желязков и бизнесмени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай