Борислав Цеков с награда от Комисията за защита от дискриминация

Повод бе 20-ата годишнина от приемането на Закона за вероизповеданията

Борислав Цеков с награда от Комисията за защита от дискриминация | StandartNews.com

Председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева връчи почетен плакет на изтъкнатия конституционалист и общественик д-р Борислав Цеков.

Борислав Цеков е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски", специализирал е в областта на човешките права, политическите науки и правото в Португалия, САЩ, Япония, Южна Африка и др. През 2000 г. е избран за Национален президент на Световната асоциация на юристите със седалище Вашингтон, САЩ, по решение на Борда на организацията, и преизбиран до 2015 г. Бил е и председател на Асоциацията на младите юристи в България (1997-2005). През юни 2001 г. става народен представител с листата на НДСВ.

Повод за връчване на почетното отличие е 20-ата годишнина от приемането на Закона за вероизповеданията, който беше разработен и внесен от Борислав Цеков в качеството му на народен представител в деня на откриването на 39-ото НС през 2001 г. и гласуван през 2002 г. Действието на този закон допринесе съществено за свободата на религиите и гарантирането на правото на вероизповедание на всички български граждани и заедно с това решително спомогна за преодоляването на десетилетния разкол в Българската православна църква.

На среща-разговор, състояла се в КЗД, беше представен и сборникът "50 крачки отвъд матрицата" с автор и съставител социологът д-р Петко Петков, издаден по повод 50-годишният юбилей на д-р Борислав Цеков.

На събитието присъстваха Ана Джумалиева, председател на КЗД, членовете на КЗД Златина Дукова, Сабрие Сапунджиева, София Йовчева и Петър Кичашки, главният секретар Надежда Йонкова, началникът на отдел „Анализи, превенция и международно сътрудничество“ Виктория Миланова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай