Гуцанов с разкритие за Кирил Петков. Колко пъти е предлагал кодовете?

Леви партии искат да се върнат в играта на гърба на БСП

Гуцанов с разкритие за Кирил Петков. Колко пъти е предлагал кодовете? | StandartNews.com
  • Газът, руските дипломати, F-16 и оръжието за Украйна взривиха четворната коалиция
  • Откраднаха ни социалната политика, защото само тя даде управленски резултати, казва членът на ИБ на БСП Борислав Гуцанов
  • Леви партии искат да се върнат в играта на гърба на БСП
  • Хартиената бюлетина трябва да гарантира честността на вота в България
  • Внасянето на нов бюджет е по-правилното в тази тежка ситуация

 

- Г-н Гуцанов, напоследък БСП влезе в окото на бурята. Най-шумният скандал обаче е разкритието на Георги Свиленски за сделката, която Кирил Петков ви е предложил - изтегляне на законопроекта за връщането на хартиената бюлетина срещу кода на машините за гласуване, които да ви донесат още 4%. Знаете ли за тази оферта?

- Истерията покрай въвеждането на смесеното гласуване вече наистина буди притеснение. И няма как при всички тези приказки, които се чуха в пленарната зала и извън нея, да не възникват много подозрения и те да не предизвикват много въпроси защо колегите от ПП по този начин, едва ли не с цената на всичко искат да защитят единствено и само машините.

- Все пак вярно ли е това, за което Свиленски твърди, че е направил Кирил Петков?

- Да, това е вярно. Кирил Петков не един или два пъти е коментирал, че са готови на всякакви действия, включително кодовете да бъдат предоставени, само и само ние да оттеглим нашето предложение за хартиената бюлетина. Но то си е от самото начало - ние винаги сме искали смесено гласуване. И не искаме да има възможност за флашки, за памет в машините по начина, по който беше направено при последните гласувания.

- Кирил Петков правил ли е това предложение по време на мандата, в който участвахте, или само сега? Той ли държи кода?

- Не мога да кажа кой държи кода. Но да, имаше такива приказки с Кирил Петков. Споделяли са такива неща.

- Вие управлявахте заедно, но след края на мандата разривът между вас беше много рязък. Асен Василев дори заяви, че БСП не фигурира сред техните бъдещи партньори. Защо?

- Асен Василев да си прави неговите преценки и да не дават съвети на БСП. По време на управлението ние направихме няколко изключително големи компромиса за БСП, смятам, и за страната. Първо, беше отказано да се продължи плащането на "Газпром", с което България беше поставена в изключително деликатна ситуация и нашият газ стана с 931% по-скъп, отколкото в съседна Турция. Това стана в резултат на непремерени еднолични действия на Асен Василев и Кирил Петков. Те по никакъв начин не бяха координирани с БСП, нито с МС.

И дано сега не стане така, че и България да бъде осъдена, както преди две седмици - Финландия, от Международния арбитражен съд на 3 милиона, които да бъдат платени на "Газпром". При нас в такъв случай опасността е за близо 2 милиарда.

- Какво друго взриви отношенията ви в четворната коалиция?

- Изгонването на руските дипломати. Никой от БСП и от министрите не разбра защо се случи това. И за това не бяхме предупредени. Пък и нямаше никакви аргументи да се случи.

Имахме сериозни разминавания и за това дали да даваме или да не даваме оръжие за Украйна. БСП е категорична, че не трябва да се дава.

Има и още няколко разминавания, които се случват през последните седмици. Втората част на сделката за втората ескадрилата F-16. Не сме получили първата част от самолетите, за които сме платили 2,2 млрд. напред, а те закъсняват с няколко години. И ние си поръчваме вторите хартиени самолети.

- Но освен тези разриви, Корнелия Нинова гневно заяви от трибуната на НС, че ПП са откраднали програмата ви и искат да откраднат и физиономията ви. Тези обвинения не ви ли приличат на развод между двама души?

- Няма да правя аналогия с развода. Но беше безспорно, че в предходния парламент БСП беше носител на социалната програма. И ние направихме неща, които не се бяха случвали през последните 10 години. При повишаването на пенсиите ни трябваше само още една стъпка, за да направим актуализацията на пенсиите към средния осигурителен доход за 2021 г., което е огромен скок.

В един момент с този социален пакет, който се прие и с наш министър, и с огромните ни настоявания, защото Асен Василев не искаше да отдели тези милиарди за социалната сфера и за всяко българско домакинство, в предизборната кампания осъмнахме с билбордове, че ПП е направила тези неща.

- Защо точно това посочваха от ПП?

- Защото това беше единственото успешно нещо на този кабинет. Защо не посочваха енергетиката, защо не казаха, че искат да направят диверсификация на горивото и сега да се чудим ще оцелее ли 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" или не - и нея ли ще загробим?

Защо не говориха за закона за възстановяване и устойчивост, където има огромни проблеми с възможността да бъдат затворени ТЕЦ-овете от техните действия?

Няма нищо друго направено. Успехите бяха в социалната сфера и в областта на икономиката. Но тези министерства бяха при БСП. За жалост, ние не успяхме добре да защитим пред нашите избиратели и пред обществото, че сме носителите на тази социална програма, което наистина беше нашата грешка.

- При тези успехи, защо постигнахте катастрофални резултати на последните избори? И сега има сбор на бивши ваши членове, които обединяват лявото. Това не ви ли застрашава с още по-ниски резултати на следващите избори, въпреки връщането на хартиената бюлетина?

- Не смятам, че това обединение може да застраши по някакъв начин БСП. Хората са достатъчно интелигентни и виждат разликата между това, което се случи в НДК, и реалната БСП. Там липсваха, може би, само Елена Поптодорова и още един-двама души, за да бъде пълна палитрата.

Г-н Първанов направи АБВ и беше изключен от БСП заради действията си по времето на г-н Станишев. И това беше абсолютно правилно. АБВ влязоха в управление с ГЕРБ.

- Е, вие пък с Демократична България.

- Но те каквото можаха, срутиха от БСП. Вече ги няма на политическата сцена и сега решават отново на гърба на БСП да се върнат. Същото важи и за г-жа Мая Манолова. Тя стигна до 1% и сега дава съвети на БСП. Нека са малко по-внимателни при положение, че и единият, и другият са били фигури благодарение на БСП. Подобни са нещата и с другите колеги.

Но ние сме демократична държава и демократична партия. Всеки да си прецени какво и как иска да прави. Само че не може да е на гърба на БСП.

- Те подават ръка към вас за обединение. Няма ли да я приемете?

- Имам усещането, че хора от т.н. вътрешната опозиция, след като не можаха да се справят, сега се мъчат отново да атакуват БСП отвън. Ние имаме решение на Националния съвет от 2016 г. и то гласи, че всеки, който иска, може да се върне в БСП. Ако те искат, нека се върнат в основните си партийни организации, малко да бъдат редови членове и да помагат на партията.

- Те имат структури и членска маса зад себе си. Заедно с тях ли да се върнат?

- Тази членска маса на последните избори изобщо не можа да стигне до сериозни резултати. Г-н Първанов каза, че зад него стоят 27 000 души. Но когато той беше президент и БСП гласуваше за него, имаше милиони. Затова БСП си върви по нашия път и съм сигурен, че обновлението, което правим, ще даде своя резултат.

- А не разчитате ли всъщност на хартиената бюлетина?

- Хартиената бюлетина трябва да гарантира честността на вота в България. Ние разчитаме на това. И да направим на конгреса една модерна програма на БСП, за да можем да се върнем на първа позиция в политическия живот. Това е целта на ръководството на БСП.

- Само че искат оставката на лидерката ви Корнелия Нинова.

- Кой каквото и да иска, има си устав. Според него изборът на председателят е пряк. И аз смятам, че трябва да остане такъв.

- Направихте декларация, че служебният кабинет трябва да внесе бюджет за догодина. Изглежда не вярвате, че ще има правителство, излъчено от този парламент.

- Не, че не вярваме, че ще има редовно правителство. Внасянето на нов бюджет е по-правилното в тази тежка ситуация. Служебният кабинет има всички права, каквито има и редовният. Но този служебен кабинет е много странен. Казват, че не трябва да правят нищо дългосрочно. И в същото време първото решение, което входираха в деловодството на НС, е възможно най-дългосрочното - покупка на втори 8 самолета за над 2,5 млрд. Ами, да си мерят приказките.

- От тези ваши думи да разбирам ли, че разривът между вас и президента Румен Радев, е непреодолим?

- Безспорно президентът е продукт на БСП, защото, ако не беше БСП, той нито първия, нито втория път щеше да бъде избран. Да, имаме разминавания с него и едното от тях е именно покупката на тези самолети. Второто е относно служебните кабинети, защото смятаме, че те трябваше да бъдат структурирани по друг начин заради развитието на страната, както и относно действията им. А за последните две години през по-голямата част от времето са управлявали те.

- И все пак ще има или няма да има кабинет?

- Позицията на БСП е категорична - трябва да се направят всички опити да има редовен кабинет, защото ситуацията и в света, и в Европа, и в България е изключително сложна през последните 8 месеца. И е много по-разумно да има редовен кабинет, отколкото един след друг да се редят служебните кабинети. Това, което зависи от БСП, ще бъде положено като усилия, като държавническо мислене. Така, както се държахме през последната една година ще продължим, за да може страната да премине по най-лесния начин през тези тежки времена.

- Само че сложихте червена линия - в никакъв случай подкрепа на кабинет с мандата на ГЕРБ, но ако в него няма политически фигури и има важни за вас точки в програмата му, това няма ли да промени решението ви?

- Не, решението на НС е пределно ясно - няма да подкрепим мандат на ГЕРБ. В продължение на 12 години това е основният наш опонент и, ако говорим за задкулисие, за паралелна държава, олицетворението им е ГЕРБ. Няма как да сме се борили толкова много с този модел на ГЕРБ, с това, което се случи в държавата през тези 12 години, с това срастване на политическа власт със задкулисни структури, със съдебна власт, и сега да бъдем с тях.

- А мандата на "Български възход" бихте ли подкрепили?

- Първо нека видим при кого ще отиде третият мандат. Но ако е при "Български възход" или ако е при нас, ще се опитаме да направим кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай