Бонев стана блогър, Командира - лаборант

Павел Шопов вече 20 години громи Румен Гечев

Бонев стана блогър, Командира - лаборант | StandartNews.com

Къде са днес главните действащи лица от историческия 10 януари 1997 г.?
Вътрешният министър в кабинета "Костов" Богомил Бонев, който се разписа в историята като единственият МВР-шеф, посмял да отреже опашката на гущера, днес е явен блогър. И непримирим враг на сегашната власт. Но в същото време продължава да се препитава от участията си в различни дружества, заработили още по времето на синия кабинет.
Надежда Михайлова показа, че силата й е в дипломацията, не в политиката. След пълно фиаско като лидер на СДС и неуспешен опит за собствена партия, Михайлова направи блестяща кариера като евродепутат. От години тя успешно лавира в отношенията между България и Турция като посланик на страната ни в Анкара.
Отдавна вече съревнованието между нея и Екатерина Михайлова за сърцето на Иван Костов е в историята. Бившата класна днес прави това което умее най-добре - пази закона като конституционен съдия. Заедно с нея червената тога носи и един от символите на прехода - Филип Димитров.
Единственият, който напълно изчезна от обществените прожектори е Евгений Бакърджиев. В последните години той се появява с коментари само по избори. Но и до днес оценката му за януарските събития остава една от най-точните.
Зимата на 1996-97 г. е краят на романтичния период на прехода, казва Бакърджиев. Защото след това дойде клиентелата на Костов и бандитската приватизация, при която за 4 години бяха продадени активи за 30 милиарда на цената на 3.
Двама емблематични герои от онова време сега са яростни противници в парламента. Румен Гечев, който бе дясната ръка на Жан Виденов и като вицепремиер ковеше икономическата политика, днес отново е основата на всеки икономически закон, написан от червените. Срещу него в пленарната зала често се изправя острието на патриотите Павел Шопов, който и през 1997 г. бе на барикадата срещу БСП.
Много от знаковите лица на революцията отнесоха със себе си тайни от събитията. Сред тях са Стефан Савов, Александър Джеров, Йордан Соколов, Васил Гоцев. И, разбира се - Николай Добрев.
Един от малкото политици, които си позволяват през последните години да коментират драматичните събития от 10 януари е Георги Първанов, чиято кариера като партиен лидер стартира тогава. В годините той никога не предаде паметта на Николай Добрев и винаги е защитавал приноса му да спасяването на страната от национална катастрофа.
А главните действащи лица - Иван Костов и Жан Виденов, никога не говорят един за друг. Командира постигна мечтата си и отвори лаборатория за политико-икономически разработки. Общува само с умни и красиви и перманентно сменя любимците си.
Жан Виденов пък се зарежда от младите. Той вече 20 години чете лекции пред студентите в Пловдивския университет.

Още анализи, интервюта и репортажи - търсете във в. "Стандарт", който в петък е на вестникарските сергии!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай