Бомба от Гълъб Донев. Тайните планове на Нидерландия

Обяви какви стъпки ще предприеме страната ни

Бомба от Гълъб Донев. Тайните планове на Нидерландия | StandartNews.com

Премиерът Гълъб Донев разкри тайните планове на Нидерландия, свързани с поредното ни отхвърляне за Шенген. Донев се яви в парламента, за да отговаря на депутатски въпроси по темата.

„България се наложи да води с Австрия и Холандия не реални преговори, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия обяви в техния парламент, че е направило политическа връзка между разширяването на Шенген и изпълнението на върховенството на закона – т.е. едностранно е въвело ново изискване”, каза Донев по време на изслушването му в пленарна зала.

Той изтъкна дълга към тримата български граничари, загинали външната граница на ЕС. Последиците могат да се окажат сериозни не само за нашата страна, в не по-малка степен за Австрия и Нидерландия.

България не се е отказала от Шенген, категоричен бе Донев.

„Първо ще изчакаме заседанието на Европейския Съвет на 15 и 16 декември – какво решение би могло да бъде взето по въпроса. Всякакви изявления на този етап биха били преждевременни. Възможни са различни варианти, успяхме да избегнем най-неприятния”, каза той.

По думите на премиера изискванията са технически и те са покрити. „От свършеното от служебното правителство – независимо от безспорния факт, че критериите за присъединяване към Шенген са изпълнени, бяха извършени две проверки, организирани от ЕК с участието на заинтересовани държави-членки”, изреди премиерът и каза подробно кога са били.

„На 14 октомври 22 г. имаше мисия с европейско сътрудничество, шенгенска и визова организационна система. Екипът, който е правил проверката, е от 12 държави-членки и петима експерти от ЕК. Те отчитат, че от 2011 г. България е положила необходимите усилия”, каза Донев.

„През ноември имаше втора визита, която да проври визите, защитата на данните и съдебното сътрудничество”, разказа Донев и изтъкна, че заключенията гласят, че България продължава да покрива необходимите критерии.

Той припомни, че след това имаше проверка и от посолството на Австрия. България покрива всички условия за членство. Нидерланската страна избра да не участва в тези проверки.

Настимир Ананиев от ПП обясни, че "Продължаваме промяната" е поискала изслушването на премиера да бъде по-рано. "Миналият път само Нидерандия ни спря, сега и Австрия ни наложи вето. Защо България трябва винаги да е на опашката?", попита Ананиев. "За съжаление, корупцията е подкопала основите на оградата на границата", смята Ананиев.

Премиерът Донев направи обзор на усилията, които служебното правителство е положило по темата след назначаването му на 2 август т.г., като отбеляза, че извършените две проверки на Европейската комисия са приключили с положителни за страната ни доклади.

 "Възможни са различни варианти. Нашата обща задача е да постигнем най-доброто за България. Критериите за присъединяване към Шенген бяха покрити през 2011 година, подчерта премиерът Донев.

Той изрази благодарност към чешкото председателство на ЕС за подкрепата страната ни да се присъедини към Шенген. "България не  се е отказала от Шенген, темата се превърна в приоритет", подчерта служебният премиер.  

Той изтъкна, че е удвоен капацитетът на лаботорията на ГКПП "Капитан Андреево". Донев отрече информацията, представена от Асен Василев от "Продължаваме промяната", че през границата ни са преминали тонове непроверени и токсични храни.    

"Диалогът, който проведохме през няколко дни, до последния момент в който приключи съветът на вътрешните работи, Нидерландия е настоявала за доклад по CVM. Този доклад е приключен през 2019 година", подчерта премиерът Донев. По думите му еврокомисарят Вера Юрова изпрати до всички страни на ЕС, че България отговаря на всички критерии за Шенген. "До последния момент Нидерландия е настоявала да бъдат предприети различни стъпки на разделянето на България и Румъния", подчерта Донев. Той изрази надежда, че на 15-16 декември ще получим положителна светлина за членство в Шенген независимо дали това ще стане сега или следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай