Сряда,

Бокова на изслушване в ООН

От: Администратор -
Бокова на изслушване в ООН
A
A
A

Българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова ще участва в неформални слушания заедно с останалите шест кандидати в централата на световната организация в периода 12-14 април. Това съобщи председателят на Общото събрание на ООН Магенс Люкетофт.

Срещите се ще превеждат на официалния сайт на ООН на шестте официални езика на организацията - английски, френски, руски, арабски, испански и китайски. Ирина Бокова ще бъде изслушана на 12 април заедно с външния министър на Черна гора Игор Лукшич и бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

На 13 април се явяват бившият словенски президент Данило Тюрк и бившите външни министри на Хърватия - Весна Пушич, и на Молдова - Наталия Герман. На 14 април представителите на страните членки на ООН ще беседват с последния до този момент кандидат - бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

"Неформалният диалог ще протича във формат на двучасови сегменти с участието на всеки от кандидатите. Ще им бъде предложено да направят встъпително слово, след което страните членки ще им задават въпроси", се казва в разпространено вчера писмо на председателя на Общото събрание до страните членки. Междувременно пък стана ясно, че съпругът на Бокова Калин Митрев е отказал поста в ЕБВР за сметка на поляк и ще остане единствено като представител на България.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички