Бобева: Не се налага да коригираме бюджета

Бобева: Не се налага да коригираме бюджета | StandartNews.com

София. Има закон за държавния бюджет и там са формирани параметрите в дълга. Това каза вицепремиерът и министърът по икономическите въпроси Даниела Бобева пред журналисти.

"Колкото и на някой да не му харесва, България е сред страните с фискална стабилност в ЕС. Няма притеснение за апокалипсис. По-скоро трябва да се работи за рамка за управляването на държавните предприятия", каза още тя, цитирана от БГНЕС.

Бобева коментира и проблемите в БДЖ. "Дружеството е важно за икономиката ни и обсъждаме възможности за заеми и инвестиции в дружеството. Работим постоянно с кредиторите, защото имаме нужда от подобряването на БДЖ", каза тя. И изтъкна, че в момента се подготвят проекти за високоскоростни и транзитни ж.п линии, към които има интерес от Китай.

След като беше разгледан доклад за състоянието на България по отношение на показателя за правене на бизнес, приехме решение за одобряване на мерки за подобряване на средата за развитие на бизнеса, обясни вицепремиерът.

България отстъпва 22 позиции по показателя за правене на бизнес. Най-лошият ни показател е по свързването с електричество. Другата област, в която страната е слаба, е времето и процедурата за издаване на строеж, допълни Бобева. И уточни, че се въведе задължителна квота, която ще бъде не по-малка от 1/3 при избора на главните архитекти. Намаляват се сроковете при преустройстово на помещения за нежилищно имущество. От 30 на 14 дни е намален и срокът за разрешение за изработване на подробен устройствен план. Облекчава се и процедурата за съгласуваност, продължи тя.

За недвижими културни ценности също има облекчение на режима. Няма да се изисква и разрешение за строеж, когато решим да си направим барбекю или беседка в двора на къщата. "Всичките промени целят намаляването на административната тежест и по-голям публичен контрол", коментира министърът. Тя изтъкна, че са внесени и предложения за промени в 19 наредби, с които ще се намали регулаторната тежест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай