Бобева: България е икономически стабилна, приветстваме италианските инвестиции

Бобева: България е икономически стабилна, приветстваме италианските инвестиции | StandartNews.com

София. Българското правителство успя да запази финансовата и икономическа стабилност в страната. Последните данни в публикуваните вчера конвергентни доклади на Европейската централна банка и Европейската комисия сочат, че България изпълнява всички числови критерии за членство в Еврозоната. Това каза зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева на конференция „Италия и България: да строим заедно", организирана от „Конфиндустрия". По някои показатели дори имаме по-добро представяне от Литва, която има зелена светлина за присъединяване към Еврозоната, обясни тя, цитирана от пресцентъра на Министерски съвет.

Въпреки вътрешните и външните шокове, в България е запазена стриктната фискална политика и се предприемат действия за намаляване на макроикономическите дисбаланси, каза още тя. „Правителството започна реформи, които бяха отлагани с години. Една от най-важните за бизнеса е намаляването на административната тежест", коментира вицепремиерът.

„България е на второ място в ЕС по най- нисък публичен дълг – 18,9% в края на 2013 г., дефицитът в държавния бюджет е под 2%, ръстът на БВП за първото тримесечие на годината е 1,2 %, а за 2013 г. беше 0,9%", продължи Бобева.

Ниското ниво на чуждестранните инвестиции и свитото вътрешно потребление са основен риск за икономиката ни. За първото тримесечие на годината потреблението на домакинствата расте с 4,8%, докато ръстът за същия период на миналата година е бил - 3,4%, каза още вицепремиерът.

Инвеститорите, представители на над 30 италиански и повече от 40 български фирми, предимно от областта на строителството, се интересуваха от промените в Закона за обществените поръчки и как те ще се отразят върху бизнеса им, обясниха от Министерски съвет. „Направихме промените, за да осигурим по-голяма прозрачност, по-малко бюрокрация, по-широк достъп на малки и средни фирми до търговете и повече справедливост при разпределението на публичните средства", коментира още Бобева.

„Италианските инвестиции са добре дошли в България, надяваме се подобряването на бизнес средата да привлече нови фирми, а тези, които вече работят тук, да разширят вложенията си", отправи покана зам. министър-председателят по икономическото развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай