Близнашки: Имаме готовност за посрещане на евентуална газова криза

Близнашки: Имаме готовност за посрещане на евентуална газова криза | StandartNews.com

С темата за назначенията на служебното правителство се преиграва, коментира премиерът в Добрич

Добрич. Правителството разполага с точни разчети за разполагаемите количества газ, а с моя заповед още от началото на септември газохранилището в Чирен се нагнетява, за да имаме максимални резерви и да сме готови да посрещнем евентуална криза с газовите доставки. Това каза министър-председателят проф. Георги Близнашки пред репортери в Добрич, където е на посещение за празника на града.

„Правим всичко възможно да се подготвим за най-лошия възможен сценарий", увери премиерът в отговор на журналистически въпрос.

По повод напрежението в сектор „Енергетика" проф. Близнашки заяви, че правителството прави възможното, за да бъдат успокоени страстите в страната. Премиерът припомни, че правителството вече направи редица компромиси по отношение на съоръжения в Мини „Бобовдол", за които беше удължен срокът на експериментална експлоатация. Беше преодоляна и кризата в Мини „Черно море-Бургас", където „изкуствено беше създадена една драматична обстановка".

„Очевидно е, че има доста заинтересовани страни, които смятат, че точно сега - в навечерието на избори - трябва да поставят всичките си проблеми, но ние не разполагаме с неограничени ресурси. Надявам се да се намери приемливо решение. Не трябва обаче да се прекалява по този път, защото става дума за задължения, които са натрупвани в продължение на години, а ние правим всичко възможно, за да преодолеем тези кризисни явления", коментира министър-председателят, цитиран от пресцентъра на Министерски съвет.

Проф. Георги Близнашки отново заяви, че служебното правителство работи за нормализиране на обстановката в страната, за да могат политическите партии „да изложат своите доводи и аргументи в предизборната кампания". „Готови сме да преглътнем всичко в името на спокойствието по време на изборите", каза премиерът.

Министър-председателят обяви още, че проектът за актуализация на бюджета ще бъде представен пред социалните партньори в началото на следващата седмица, след което ще бъде разгледан от правителството. „Всички си даваме сметка, че актуализацията на бюджета е неизбежна и вече има консенсус в обществото по този въпрос", каза проф. Близнашки и допълни, че законопроектът ще бъде предложен на 43-ото Народно събрание още в първите дни на неговото конституиране.

С темата за назначенията на служебното правителство се преиграва, няма никаква политическа чистка в администрацията, коментира още премиерът в отговор на журналистически въпрос. По думите му, промените са минимални, в сравнение с извършените от преходното правителство. „Нови промени в областните управи не се налагат, освен ако бъде нарушено правилото за пълен неутралитет в изборите. Очаквам областните управители да поддържат спокойна атмосфера, за да могат политическите сили да дадат най-доброто от себе си в предизборната надпревара", категоричен беше министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай