Близнашки: Трябва дискусия, не грубост в парламента

За 30 години се оказахме не пиян, а деградирал народ

Близнашки: Трябва дискусия, не грубост в парламента | StandartNews.com

„Какво да коментирам? Много тревожна и неприятна ситуация са тези непрекъснати скандали в пленарната зала. Парламентаризмът е управление чрез дискусия - да дадеш възможност всички да изложат своята гледна точка и най-добрият аргумент да спечели. А какво виждаме - грубост, бруталност“. Така конституционалистът проф. Георги Близнашки коментира пред "ТВ Европа" стартът на новия парламент и скандалите в пленарна зала.

"Оставката на правителството е депозирана. То я подава пред Народното събрание, за да се открие процедурата за ново правителство. Министерски съвет изпълнява своите функции до съставянето на ново правителство. Но защо за гласуваш оставката му? Това е абсолютно безсмислен акт!", отбеляза той и добави, че Борисов е викан в парламента, за да бъде обруган от политическите си противници.

Проф. Близнашки допълни, че трябва да има най-после една политическа култура, която да въвежда норма.

Според него президентът Радев не милее за парламентаризма, а бърза да съкрати всички срокове, „за да приключи час по-скоро и да назначи своето служебно правителство".

"Вярвам, че ще се излъчи правителство. Независимо, че Бойко Борисов ще издигне кандидатурата на Даниел Митов, човек много способен, човек с бъдеще - разликата между него и другия кандидат - Христо Иванов, е от небето и земята. Но кандидатурата му няма да мине. Защото има анти ГЕРБ коалиция. Предполагам, че правителството ще се състави от втория опит с мандата на "Има такъв народ", прогнозира проф.Близнашки. Според него това е златният шанс за ИТН.

„Те трябва да подберат прилични хора, които да вдъхнат доверие на Европа. Защото ако някой си мисли, че ще играе кючеци по площадите и Европа ще му плаща масрафите, дълбоко се лъже", заяви професорът.

"За 30 години ние се оказахме не пиян, а деградирал народ. Кукловодите разрушават собствената си държава. Този театър трябва да свърши и България да тръгне отново по своя европейски път, по един сигурен и уверен начин", заяви проф. Георги Близнашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай