Понеделник,

Близнашки: България няма нужда от "батюшка"

От: Стандарт -
Близнашки: България няма нужда от "батюшка"
A
A
A

В България се извършва пълзящ държавен преврат. Започна срещу премиера Борисов, но премина срещу държавата. Това заяви проф. Георги Близнашки, експерт по Конституционно право и бивш служебен премиер, пред Нова тв.

За да има парламентаризъм - това трябва да стане в душите ни, ако сме готови да живеем по-отговорно. Налага се обаче линия вместо към по-добре, нещата да отиват към по-зле.

Парламентаризмът се основава върху управление чрез дискусия. А да има дискусия - трябва да зачиташ мнението на другия. В момента има разделение. Колкото по-бързо се разпадне този парламент, толкова по-добре. А следващият ще е още по-зле, прогнозира професорът.

Машинното гласуване - тази разборедба е противоконституционна. Защото за да гласуваш, трябва да имаш компютърна грамотност. А това означава по-висок образователен ценз. Трябва всички граждани да могат да се ползват от правата си. По-възрастните хора обаче ще бъдат затормозени от този вид гласуване, както и някои малцинствени групи.

В нито една европейска държава няма машинно гласуване, подчерта Близнашки.

Той очаква да бъде сезиран Конституционният съд и той да обяви тази разпоредба за противоконституционна.

Това гласуване е рисково, дава възможност за фалшифициране на изборите, което всъщност се готви, добави още проф. Близнашки.

Важно е да се разбере, че България е правова държава, трябва да се спазват нормите. Не е достатъчно една елементарна демагогия. Изключенията потвърждават правилото, а то е, че в Европа няма машинно гласуване. ЕС не го иска.

Президентът е странна птица, който се интересува преди всичко от личното си добруване, каза още Близнашки. Той иска президентска република. Но това няма да стане. За какво мислите, че си говорят с американският посланик Херо Мустафа? Тя му обяснява това, каза експертът.

Големият проблем е, че хора от типа на Румен Радев не са подготвени. България е сред най-старите държави в Европа. Ние сме посткомунистическа държава. Трябва много разумно, много далновидно да се защитават държавните интереси. Не може да тровиш живота на цяла нация заради болни амбиции. България няма нужда от "батюшка", каза още професорът.

Всяка коалиция с БСП е смърт. Те са в по-лоша ситуация и от ГЕРБ. Никой не ги взема насериозно. Клиентелизмът, срещу който казват, че се борят, не  е измислен от Борисов. Имаше го при Тройната коалиция, самата Нинова бе отстранена точно заради такива зависимости. Клиентелизъм имаше и рли Царя, и при Костов. Той няма да изчезне. Но трябва да е в нормални граници - да не се стига до крайности.

Големият проблем е, че по време на протеста не се появи алтернатива на Борисов. Аз не смятам, че той е несменяем, но не се появи алтернативен лидер.

Премахването на специализирания съд и прокуратура ще има много тежки последици. Не може един разследващ полицай да се справи с мощни групировки, които контролирпат, имат досиета на съдии и т.н. Евтината демагогия на Христо Иванов ще доведе до тежки последици, заключи проф. Близнашки.

 

 

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички