Български професор каза кой стои зад провокациите в Македония

ЕС няма как да гарантира изпълнение на договорите от страна на Македония

Български професор каза кой стои зад провокациите в Македония | StandartNews.com

Република Северна Македония (РСМ) не спазва договорите и обещанията си по отношение на България, за разлика от отношенията си с Гърция, заяви пред телевизия НоваНюз проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската комисия по историческите въпроси между двете държави. 

Според Топалов Белград провокира напрежението в Скопие, а Белград говори с Москва.

"Трябва да се види как ще се контролира изпълнението на Договора за добросъседство, каква е гаранцията, че РСМ ще спазва и нови споразумения? Не намирам готовност и съгласие, че РСМ ще приеме българите да са държавотворен народ в Конституция преди започване на преговорите, а това трябва да се случи. ЕС няма как да гарантира изпълнение на договорите от страна на Македония", смята той.

По думите му не се знае дали има два различни текста на Макрон или РСМ използва тезата, че той се е съобразил с техните възражения. "Нашият парламент с кой текст се е съгласил? Не знаем каква е разликата между двете предложения. Не е изключително македонското правителство да падне", посочи историкът. И допълни, че Френското предложение е пренесло напрежението между България и РСМ към ЕС и РСМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай