Българи в 62 държави ще гласуват на изборите. Какви са опасностите

Николай Милков съобщи, че изборните секции ще бъдат 755 в 62 държави

Българи в 62 държави ще гласуват на изборите. Какви са опасностите | StandartNews.com

Външно министерство, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница, са изпълнили всички свои ангажименти по организацията на изборите. Ресурсите, които са необходими, значително надхвърлят капацитета на дипломатическите и консулските представителства. Това съобщи на брифинг служебният министър на външните работи Николай Милков, цитиран от БНТ.

По думите му се разчита на българските общности. Милков поясни, че изборните секции ще бъдат 755 в 62 държави. От тези 755 в 300 секции ще се гласува с машини.

"В 238 от тези 300 секции ще има по две машини и в 62 една. Общо сме транспортирали 538 машини или със 122 повече от последните избори през ноември. Изпратихме и всички изборни книжа - 755 комплекта с над 600 000 бюлетини", допълни Николай Милков.

Той уточни, че приетите методически указания са разпространени и публикувани на страницата на МВНР. Всеки може да се информира как се работи при всеки възникнал казус. Публикувани са и адресите на всички секционни комисии.

"4200 човека е общият брой назначени членове на Секционни избирателни комисии от ЦИК. Първо се предлагат хора от задграничното представителство, след това ние в Централната избирателна комисия и след това представители на политически партии. Това в годините е предизвиквало напрежение, защото ЦИК е заменяла доброволци с членове на политически партии. Ние нямаме влияние е върху този процес. Надяваме се, че това не води до демотивация на българските общности", добави Николай Милков.

Той подчерта, че трябва да се предвидят всички рискове, като такъв е извънредното положение във Флорида заради урагана.

"Там са евакуирани повече от два милиона души. Това поставя под риск работата на 5 секции. До последния момент няма да знаем каква е е ситуацията там. Ако няма форсмажор ще успеят да проведат изборния ден", отбеляза Николай Милков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай