Благомир Коцев: Варна иска нов кмет

Ще вкарам максимално голям ресурс в икономиката

Благомир Коцев: Варна иска нов кмет | StandartNews.com

Ще създам условия за по-високи доходи на хората

Ще вкарам максимално голям ресурс в икономиката

Ще спра колите в Морската градина

Моделът "Портних" вреди на града 

Ще направя първия в историята местен референдум - за "Дупката" в центъра, казва кандидатът за градоначалник от "ПП-ДБ" Благомир Коцев
 

- Господин Коцев, по последни данни на социолозите, Вие отивате на балотаж срещу Иван Портних. Удовлетворен ли сте?

- Благодаря на варненци за подкрепата! Само 7-8 % ни делят с досегашния кмет, а "Възраждане" остава значително след нас. Голямо доверие има към мен и екипа ми. Правим кампания на терен - всеки ден с по няколко срещи в различни квартали. Чуваме много зареждащи истории на хората от Варна. Радвам се, че социолозите ни дават голям шанс за победа над ГЕРБ. След 10 години управление на Портних, на втори тур имаме шанс да променим курса. Нашата преднина е над 6 %. В мое лице кметът от ГЕРБ има непоколебим опонент. Битката между нас за визията за Варна е ожесточена. 

Досегашният модел "Портних" е вреден за Варна и трябва да се демонтира, защото пречи на развитието на града. Точно това смятат и хората - над 90 % искат промяна за Варна, според социологически данни от 25-ти октомври. Това е огромен процент! Този модел вече години наред толерира интересите на сенчести кръгове. Портних обаче живее с илюзията, че Варна стои добре във всяко есно отношение.

- Какво означава "моделът Портних"?

- Означава "желязна завеса" между варненци и администрацията, зад която се слугува на сенчести интереси. Част от тях е участието на т.нар. Дидо Дънката, който решава кой в града ще има бизнес, кой ще вземе разрешително, кой ще спечели конкурс. Никой от кандидатите за кмет не смее да му спомене името. Става дума за срастване на политика и икономическа власт, което буквално задушава града.

- Да, но от години Варна се свързва с влиянието на икономически кръгове.

- Аз ги назовавам сега пред вас, както и в национален ефир - и по БТВ, и по Нова ТВ, и в "Референдум" по БНТ. Има решение - даваме път на гражданите, правим граждански съвети по всички политики към Общинския съвет, така че хората да участват в решенията и да контролират партиите и администрацията.

- Новият кмет във Ваше лице какво ново ще донесе на хората?

- Нов кмет - по-високи доходи за хората във Варна - това е моята визия. В момента по Плана за възстановяване и устойчивост например, се дават към 200 млн. лв. за индустриални зони. Как да има пари за варненци, ако община Варна не е готова да вземе част от тях със свои проекти? Свежи пари за индустриални зони - за изграждане на пътища и улици до зоната; за осветление, тротоари, алеи и паркинги вътре в зоната; за зарядни станции за електромобили; за изпитвателни и научно-технически центрове в зоните. Защо Варна не е готова първа с проектите си за индустриална зона? Нали е Морската ни столица!

- Имате ли екип за осъществяване на  амбициозните Ви проекти?

- Има десетки образовани хора в екипа ми, както и такива, които искат да се върнат във Варна. Има и опитни експерти, които обаче, понеже не са партийни членове, не могат да спечелят конкурси. Незабавно ще променим тази несправедливост, така че всеки - млад или не толкова млад вече човек, но с талант и знания, да може да се развива във Варна. Край на "партийните калинки" и назначения! Варна е твърде достоен град, за да бъде управлявана така допотопно.

- И все пак, за да увеличите доходите на хората, ще трябват пари. Откъде ще дойдат те?

-  Има две големи програми от структурните фондове на ЕС - "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" и новата "Програма за научни разработки в бизнеса". Те ще отворят голям хоризонт за бизнеса в града, защото по тях фирмите ще могат да разработват иновации в своите производства, а после и да ги внедряват.Това са сумарно към 3 млрд. лева за следващите няколко години по едната програма и около 2 млрд. лева по другата - фирмите да внедряват научни разработки в производствата си. Близо 5 млрд. лв. свежи пари за цялата ни държавата, от които аз искам до варненските работодатели да стигне възможно най-голяма част. А чрез тях парите да стигнат и до работещите хора на Варна.

- Сега не се ли случва това?

- Не в мащаба, който трябва. Общината е слаба в информирането на бизнеса, че има как да си набавя свежи пари. От 10 години моделът тук е да се натиска малкия и средния бизнес, и да не се допуска конкуренция. А без конкуренция градът е със затихващи функции. Малките и средните фирми са гръбнакът на икономиката, защото дават работните места на варненци. Големите ни фирми пък, са структуроопределящи за икономиката на държавата, но и за тях важи "стъкленият похлупак" на задкулисието.

Ще вкарам максимално голям ресурс в икономиката на Варна, за да отпуша растежа на града.

- Много и големи амбиции имате.

- А защо не? Варна е град с размах. Варна е много повече от дебат за асфалт. Варна може да застане начело на икономическия растеж на Източна България. До нас се води война, ситуацията в региона е неспокойна, а Варна има значими предимства - пристанище, летище, фериботен комплекс, Черно море, в НАТО сме. Това са нови геополитически условия, които са шанс за друг профил и мащаб на икономиката ни - сигурност, системи за навигация, морски иновации, аутомотив, изкуствен интелект, IТ-сектор, бази данни, пренос и съхранение на информация. Във Варна трябва да има Тех-паркове и индустриална зона за разработки, R&D, иновации, които дават високо платени работни места. Необходим е нов и модерен курс на Варна.

- Картината на обновяването на Варна обаче, няма как да не мине през разбитите улици...

- Да. Предизборните ремонти струват 175 млн. лв. за 92 разкопани улици, което е две трети от приходната част на бюджета, а отделно е теглен и кредит от 100 млн. лв. Само че ремонтите не свършват и не са качествени. И тук има "ремонт на ремонта". В моите стотици срещи с всякакви общности - по квартали, вилни зони, центъра, курортите около Варна, гилдии, майки, запасни офицери, експерти - хората казват едно - да се осигури социална, културна, спортна среда, образователни и здравни услуги за хората, ясли и места в детските градини, автобусите да са нови и редовни, отпушване на трафика, ПУП да влязат в сила, да се осигури апаратура за медицинските центрове.

- А зелените площи и Морската градина?

- Този въпрос е основен. Ще спра колите в Морската градина,както ги спрях като областен управител по крайбрежната алея във Варна. И пред комплекса на семейството ми в Морската градина, построен там, когато съм бил на няколко месеца. Спрях от продажба и 140 декара общински имоти, за да не бъдат бетонирани зелени площи и междублокови пространства. Може да стане като в периферията на Морската, между спирка "Акациите" и Делфинариума", да направим голям буферен паркинг, с подземни нива, както е бил проектът преди.

- Какво ще правите с прословутия втори "Аспарухов мост"?

- Ще работим с правителствата, колкото и да се сменят, да се построи вторият "Аспарухов мост" и да се ремонтира сегашният. Проектът за нов мост е част от връзката между магистралите "Черно море" и "Хемус". За да се случи това са необходими воля и ресурс. 

- А "Дупката" в центъра на Варна? Докога ще е "символ" на града?

- За "Дупката" ще свикам първия в историята на Варна местен референдум. Ще направим обществено обсъждане и ще дадем силен знак, че "желязната завеса" между варненци и кмета е вече свалена. Аз съм се родил тук. Синът ми е на 8 месеца и расте тук. 

Искам да си върнем славата на Варна като най-добър град за живеене. Варна е велик град с достойни хора, готови да постигнат промяна за града си.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай