Благомир Коцев: Моята партия е Варна

Предстои икономическо оживление и растеж

Благомир Коцев: Моята партия е Варна | StandartNews.com

Предстои икономическо оживление и растеж

Трябва време, за да вдигнем нашия град на крака, казва Благомир Коцев, кандидат за кмет на Варна от ПП-ДБ в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Коцев, казахте, че ще започнете мандата си като кмет на Варна с приемен ден.Защо това е толкова важно?

- Защото обиколих кварталите на Варна няколко пъти за последните месеци и видях колко е счупена връзката на кмета с хората. Фактът, че досега 10 години не е имало приемен ден, е смущаващ. За мен това е старомодно правене на политика. Разбира се, че трябва да чуеш хората и да даваш решения, които са обсъдени с тях.  Затова в първия ми работен ден ще разговарям с варненци. Ще има редовно приемна и по кварталите.

Ще отворя главния вход на общината за съгражданите ми. Какво е това влизане на хора през страничните входове? Та те са работодатели на кмета и общинските съветници!

- Ще разкажете ли повече за гражданските съвети?

- Те са моя идея отдавна. Виждам колко е полезно да се говори с експерти и гилдии, като има повече от едно решение за даден проблем. В комисиите в ОбС си има партийни хора съветници и това е нормално. Разбира се, че ще чувам този важен глас. Но и гласът на експертите и гилдиите е много ценен. Съвместяването на опита ще е от голяма важност за Варна и така ще стигаме до най-добрите решения. А и когато участват повече хора, реформите ще имат по-голямо одобрение - щом и експертите, и политиците са се обединили около едно решение в полза на гражданите.

- Смяната на управленския модел във Вашия Екшън план е свързана с конкретни неща - нови паркове, паркинги, ремонти, спиране на колите в Морската градинаЕ

- Да. За мен първото и важно нещо е да постигнем план за действие за спиране на колите в Морската градина. Там трябва да се решат поредица от проблеми, за което ще хвърля много енергия.

И парковете с важни - хората по кварталите искат места за отдих, спорт, площадки. Ще представя локациите, на които тези паркове ще бъдат направени. Същото е и за пазарите. Не са толкова много, но искам да има естетична и удобна среда за производителите.

- А какво ще представляват т. нар.  "ремонтни линейки"?

- Това ще са малки мобилни ремонтни екипи за неотложни улични ремонти - "ремонтни линейки" към общината. Ще направим приложение хората да подават сигнали и когато има счупена пейка, дупка на платното, несветеща лампа, откъртена плочка, да показват локацията и ремонтните екипи да се заемат веднага. 

Има и други неща, които искам да направя още в първите 100 дни  - да представя пред хората визия за сметосъбирането и оптимизация на транспортната схема. Не може хората да ходят да си изхвърлят боклука на 800 метра и да заплащат такса за смет. Недопустимо е. Както и нередовните автобуси - това самите хора посочват като голям проблем. Не искам да се реем из въздуха с лозунги. Искам да решаваме ежедневните проблеми на обикновените граждани. Центърът за видеонаблюдение в града също е важна задача, която веднага трябва да започне да се изпълнява. Нужен е интегриран подход към ресурсите, малко воля и това ще стане. Искам за излезем извън "мисленето в кутия" - има десетки иновативни технологични решения и в сферата на сигурността на градовете, и в морската политика, където сигурността е важен компонент. Затова казах, че Варна трябва да има и заместник-кмет по морската политика. Та ние сме Морската столица и трябва да участваме в решенията, касаещи плажовете, туризма, търговията, сигурността и ресурсите на Черно море. Така мисля. Искам варненци да имат самочувствие, да стане този град на крака, да си изправи гръбнака. Имаме огромен потенциал.

- Видях в страницата ви във Фейсбук реакциите на идеята ви за "Зоополиция". Има огромно одобрение, очаквахте ли?

- Звено "Зоополиция" трябва да има. Отношението и грижата към животните е много чувствителна тема и аз смятам, че заедно с реформата на  приюта за животни в с. Каменар, са ни голяма задача. Не трябва много време за това. А е белег за цивилизованост. В първите си 100 дни като кмет искам специално да поема този ангажимент и да представя пред варненци визията си по темата. Аз самият имам домашни любимци, които съм намерил на улицата и са част от семейството ми. Искам Варна да е град, който се гордее с политиката си в тази насока.

- Очаквате ли да срещнете съпротива от администрацията към вашия Екшън план?

- Ще поощря всеки служител в администрацията, готов да работи почтено и надпартийно - това е написано в Екшън плана. Защо да се съпротивляват на това? Който работи честно, всеотдайно и компетентно за варненци, който не обслужва частни и сенчести интереси, от какво трябва да се притеснява?

- Какви новости ще има в "Синята зона" на Варна?

- Има две гледни точки към махането на зоната в неделя - на живеещите в зоната хора и на останалите, които отиват в центъра да паркират. Веднага ще започне този публичен разговор с цел да стигнем до съгласие и решение бързо. "Синята зона" работи на загуба, вероятно е някаква особена иновация да губиш от паркиране! Казвам го с ирония, защото много усилия са положени "Синята зона" да излиза на загуба, уверен съм в това. Ревизията ще покаже.

- Като казахте ревизия, мислите ли, че ще се оправите с корупцията във Варна, каквато твърдите, че съществува?

- Мерките са комплексни. Първо са въпрос на воля. После на технология. Ще наложим мораториум върху продажбата на общински активи и терени, за да спрем разпродажбите на безценица. Създаването на  антикорупционен орган към общината за превенция на корупционния риск ще е част от нашата активност. Мнозинство ще има, сигурен съм. Ще възложа и ревизия на сделките с общинското имущество и на публичните разходи на общината. Защото хората трябва да знаят какво се е случвало през годините назад и къде са отишли парите.

- Във Вашия Екшън план ремонтът на Аспаруховия мост е в раздела за растежа. Защо?

- Защото пътищата са пари. От векове е така - има ли път, има просперитет, има богати хора. Аз не крия амбицията си варненци да стават все по-богати хора. Варна да е богат град и  ремонтът на Аспаруховия мост е важен.

Засега има ремонтирани части от съоръжението, но общината си има задача - да поема своята част от отговорността. Затова казвам, че ще преговарям с МРРБ, докато не осигуря ресурс за ремонта  на Аспаруховия мост. Вече дори съм изпратил писмо - първото, което направих като избран за общински съветник! Мостът е кръвоносната система на Варна. Ще се заема и с рехабилитацията на пътищата към пристанищата. Лично ще съдействам и за новата индустриална зона на Варна. Това е топ приоритет за мен. В момента има много европейски средства и Варна няма да стои встрани от пътя на тези ресурси. Наистина не харесвам тази политика "от ъгъла", която градът имаше досега. Във Варна трябва да влязат пари, ресурси, инвеститори. Искам да видя икономическо оживление и растеж.

- Какво ще призовете хората?

- Призовавам варненци - излезте и гласувайте в неделя! Мачът не е свирен. Всичко решават хората с гласа си. Нито купувачите на гласове спят, нито лошите изведнъж са станали добри. Този път трябва са се вземе страна. Сега има избор - досегашният модел или новият, който аз предлагам. Познавате ме. Виждате ми екипа. Виждате ми програмата. Виждате с какво ще се заема, още от първите 100 дни. Ще съм кмет на всички варненци и за мен има една партия - Варна. София си е София, решенията там си важат за там. Варна си е Варна и решенията ги вземаме тук - ние, варненци. Никой не може да ни диктува. Гласувайте, варненци! Без вас няма как моделът да се смени. Изборите в неделя са референдум кой път поемаме като граждани на Морската столица - стария или новия. Аз избирам новия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай