Бизнес и синдикати настояха за надзорен комитет в БНБ

Бизнес и синдикати настояха за надзорен комитет в БНБ | StandartNews.com

София. Независимо от квесторите, назначени да упражняват особен надзор върху банковата група, в БНБ незабавно да бъде учреден надзорен комитет, в който да вземат участие действително компетентни и опитни в санирането на банкови институции професионалисти. За това настояха синдикалистите от КНСБ, КТ "Подкрепа" и АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ в писмо до президента президента, премиера, управителя на БНБ, председателя на КФН и лидерите на политическите партии.

"Днес ние знаем, че те вкупом ни излъгаха – двете поставени под особен надзор банки от групата на КТБ не отвориха", казват те.  

В този комитет трябва да се включат както независими авторитетни банкери, финансисти и юристи, представители на всички заинтересовани в оздравяването на банковата група лица – различните класове вложители, кредитополучатели, облигационери, досегашни акционери и потенциални инвеститори. Задачата на надзорния комитет е да състави и представи на заинтересованите страни честен и обективен информационен меморандум и да предложи финансово обосновано и цялостно решение за оздравяване и реструктуриране на банковата група, което да отчита и балансира законните интереси на всички засегнати (структуроопределящи фирми, болници, училища, държавни органи, общини, пенсионери и др.). Невъзможността да се ползват средствата ще доведе до фалити, неизплащане на работни заплати и загуба на хиляди работни места. Само фирмите от военно-промишления комплекс ще загубят над 25 000 работни места.

Целта на комитета е на базата на договорно и доброволно споразумение между заинтересованите страни да се постигне възможното максимално бързо възстановяване на дейността на банките и в максимална степен съхраняване на стойността на вложените в банковата група депозити, вземанията на кредиторите и на правата на акционерите. Това е обичайната и добре позната световна практика. Създаването на Надзорния комитет не освобождава от отговорност компетентните лица и институции.

"Ние настояваме още незабавно да започнат преговори за влизането на България в Европейския банков съюз. Ние настояваме за пазарно решение на финансовите проблеми на банковата група КТБ, което не трябва да бъде за сметка на българския данъкоплатец и държавния бюджет. В същото време предупреждаваме, че няма да приемем банковата група да бъде безнаказано разкъсана и разграбена, а вложените в нея пари на нашите членове и всички останали клиенти да бъдат присвоени, загубени или разхитени", категорични са те.

Българските власти и политици доказаха, че не могат да се справят с финансовия проблем, пред който сме изправени. Време е да дадат възможност на професионалистите, на самите потърпевши и заинтересовани инвеститори да решат проблема по единствения начин, който ни е останал – по метода на неволята, се казва в съобщението.

От КНСБ, КТ "Подкрепа", АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ настояват за незабавна среща с Управителния съвет на БНБ във връзка с решаването на проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай