Бивш външен министър с ключово изказване за ЕС и Украйна

Какво заяви той

Бивш външен министър с ключово изказване за ЕС и Украйна | StandartNews.com

„Решението на Европейски съюз за Украйна днес е много важно не само за бъдещето на региона, но и на Европа. И това, че то беше взето със съгласието на абсолютно всички държави членки, изпрати много силно послание от консолидирания ЕС по отношение на подкрепата за Киев”. Това каза в предаването „Пресечна точка” бившият външен министър Надежда Нейнски.

Припомняме, че лидерите от Евросъюза днес постигнаха единодушно съгласие на Украйна да бъде отпусната допълнителна помощ на стойност 50 милиарда евро, като преодоляха продължаващата от седмици съпротива от страна на Унгария.

„Аз се радвам, че Европейският съюз постигна това решение днес. То ще даде глътка въздух и ще изпрати силно политическо послание към Украйна. Казвам политическо, защото има много спекулации в публичното пространство, че Европа се е уморила и е разколебана по отношение на подкрепата. Това решение показва, че няма нищо подобно и че Старият континент много твърдо и категорично застава зад подкрепата на Киев още повече”, смята Нейнски.

За спекулациите, че Европа се уморява от финансирането и че има съмнения къде отиват всички милиарди, които и Европа, и САЩ дават, бившият външен министър коментира: „Русия, която е основният източник на подобна дезинформация, изхожда от собствената си практика и нивата на корупция, които има в самата Русия. Но истината е, че в ЕС механизмите за отпускане и отчитане на пари са много ясни, както е нормално да бъде в една демократична общност. Така че проверките, отчетните механизми, са много стриктни и в този смисъл ще кажа, че Москва, на практика, губи войната и то ще ви кажа как, с няколко конкретни неща. Първо, тя не съумя да си върне Донецк и Луганск докрай. Знаете, че украинците си възстановиха голяма част от тези територии, които Русия обяви за нейни. След това не просто Украйна получи перспектива за приемане в Европейския съюз, но две нови натовски държави се появиха съвсем близо до руската граница”.

Нейнски е убедена, че в крайна сметка Орбан ще даде съгласието си и за присъединяването на Швеция към военния алианс.

„Но и перспективата на Украйна за членство в Европейския съюз далеч не е онова, което Русия очакваше. Киев си върна контрола до голяма степен в Черно море, възстанови сигурността на корабоплаването. И онова, което е минус в момента, е, че Европа все още не съумява да се пребори с дезинформацията, която идва от Москва. Русия създава паралелна реалност. Тя много отдавна се готвеше за тази война и чрез различни инструменти създава слухове, дезинформация, плаши хората. И това в навечерието на европейските избори ще бъде проблем”, каза още дипломатът.

„Категорично опитите на Русия за дестабилизация в демократичните общества и за отваряне на дебати в демократичните общества ще продължат, особено в навечерието на евроизборите. Затова и лидерите на европейските държави трябва да бъдат убедителни в аргументите си и да бъдат постоянно готови да дебатират с обществото мерките и решенията, които се вземат. Те трябва да са в състояние в буквално ежедневен режим да могат да дават обяснение за въпросите и страховете, които се насаждат от дезинформацията и пропагандата на Русия. В този смисъл, евроизборите, които предстоят, ще бъдат едни от най-важните в момента за Европа, категорична е Нейнски.

„Политиката на Орбан е политика на изнудване на Европейския съюз. Аз не смятам, че тя е печеливша и че тя създава добра репутация на Унгария. Нещо повече - за Европа Унгария се превърна точно в страната, която постоянно оспорва решения на Европейския съюз, дори понякога чисто самоцелно. Политиката на изнудване не може да бъде печеливша”, смята още експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай