Бивш съдия за Кирил Петков: Не може да си слуга на двама господари

Румен Ненков коментира казуса с двойното гражданство на бившия икономически министър

Бивш съдия за Кирил Петков: Не може да си слуга на двама господари | StandartNews.com

Решението на Конституционния съд беше предвидимо. По-тревожно е, че след произнасянето на КС се намериха хора, които преди са се афиширали като правозащитници, изведнъж започнаха да говорят, че приложената конституционна норма е архаична и можело и да не се прилага. Това заяви пред БНТ бившият конституционен съдия Румен Ненков по повод казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

Конституционната норма е абсолютно точна, навременна и целесъобразна, отговаря на националния суверенитет на България, категоричен е Ненков.

Той обясни, че конституционна пречка има само за народните представители и членовете на министерския съвет. Такава обаче няма за постовете областен управител, кмет, заместник-министър.

Не може да си слуга на двама господари. Трябва да избереш на чия страна ще служиш. Ами ако имахме конфликт с Канада, попита Ненков, като припомни случая със споразумението СЕТА.

Другото интересно решение на Конституционния съд тази седмица беше тълкувателното решение относно понятието "пол". КС съвсем очаквано каза, че в основата на понятието пол по смисъла на Конституцията, е биологията на човека. Това значи, че държавните органи не могат да узаконяват някакъв трети пол, избран от самия индивид. В последния абзац от решението е казано много ясно, че когато биологията не може да даде ясен отговор за пола на човека, тогава вече неговото мнение има значение, обясни Ненков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай