Петък,

Бисер Петков спокоен – носи оставката в джоба си

От: Редактори -
157
Бисер Петков спокоен – носи оставката в джоба си
A
A
A

Всеки министър носи оставката в джоба си и когато реши или премиерът поиска, я подава. Не мисля, че тя ще доведе до трусове в управлението, заяви пред бТВ социалният министър Бисер Петков. Днес се очаква парламентът да назначи нов министър на мястото на земеделския Румен Порожанов.

От 7 май НОИ прилага новия модел, по които се пенсионират лицата. Пенсиониращите се до края на 2021 г. имат право да избират по кой модел да се пенсионират. По този начин няма да има никой, който да бъде неблагоприятно засегнат от промените от началото на годината, напротив те ще могат да изберат по-благоприятния за тях вариант, каза Петков.

Освен чрез електронната услуга за изчисляване на пенсията, където всяко лице може да изчисли пенсията си само, НОИ е организирало и приемни, където хората да могата да се консултират кой ще е най-благоприятният начин за тях. Консултациите стават преди документите да бъдат подадени. Те трябва да ги носят с тях. НОИ разполага само с данни за лицата след 1997 г., когато са направени регистрите, продължи той.

Хората, които са подали документи в началото на годината, имат право на преизчисление на пенсиите, допълни още министърът.

Промяната за енергийните помощи цели да се увеличи обхвата на лица, които я получават. Ако за миналият сезон те са 210 хил., то сега се очаква да са 255 хил. По тази програма са предвидени допълнително 40 млн. лв. Миналата година те бяха общо 80 млн. лв. Най-съществено увеличение се предлага за най-уязвимите групи  - самотни родители, възрастни хора и хора с увреждания. Помощите за семейства с деца от 5 до 16 г., които не посещават училище няма да бъдат спирани, но границата ще бъде 30%, каза още той.

Протеста срещу индивидуалната оценка на хората с увреждания, той коментира така   - Притесненията бяха, че оценката няма да определи достатъчен брой часове помощ. В действителност законът, приет миналата година, въвежда лимити от 168 часа за помощ в първите две години. Според нас индивидуалната оценка протича нормално. Все още нямаме достатъчно оценки, за да направим анализ, но това ще стане в края на месец май.

Стратегия за детето е необходимо да има и това произтича от Закона за закрила на детето. Вероятно проекта на стратегия не беше добре представен, за да се разсеят някои страхове и съмнения. Най-неоснователно е това, че стратегията се опитва да отнеме дете. Няма такъв документ, който да предлага такова нещо. Трябва да подчертая, че проекта на стратегията е спрян, заяви Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички