Бисер Петков: Изпълнихме поетите ангажименти

С приемането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ ние изпълнихме изцяло и в срок поетите ангажименти към хората с увреждания, заяви социалният министър...

Бисер Петков: Изпълнихме поетите ангажименти | StandartNews.com

С приемането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ ние изпълнихме изцяло и в срок поетите ангажименти към хората с увреждания в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания. Това заяви в парламентарната пленарна зала министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след приемането на новото законодателство за хората с увреждания.

"Приемането на Закон за личната помощ удовлетворява основното искане на протестиращите майки, поставяно години наред в техните протести. С приемането на този закон България се нарежда до не многото държави в Европа, които имат самостоятелен закон за личната помощ. Това показва отношението на българското правителство и на българския парламент към хората с увреждания", посочи министърът.

По думите на Петков между първо и второ четене на закона са били положени много усилия да се направят текстовете работещи и съобразени с бюджетната рамка. Всички страни направиха компромиси, за да се стигне до този закон, който единодушно беше подкрепен в зала, посочи той. Наша обща отговорност беше да се опитаме да минимизираме рисковете, свързани с прилагането на закона, затова и в първите години на неговото действие са предвидени определени ограничения, както и изричното задължение до 30 юни 2020 г. МТСП да подготви анализ, който да внесе за разглеждане в Народното събрание, отбеляза министърът.

Бисер Петков благодари на всички, които са допринесли за новите социални закони. Благодари и на депутатите, че са поставили като приоритет приемането на законите за хората с увреждания. Благодарение на това изпращаме една трудна, бурна година, с прието ново законодателство за хората с увреждания, каза още министърът.

Законът за личната помощ е законът за бъдещето на децата ни. Това означава, че децата ни ще ги има, когато нас ни няма, заяви на брифинг в Народното събрание Вера Иванова - една от протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива", след като днес депутатите единодушно приеха на второ четене новия закон.

Законът е за всички хора с тежки увреждания, които са сами и нямат никаква подкрепа. Това е механизъм, чрез който нашите деца и хората с увреждания имат бъдеще, каза Иванова. Реформата започва и гражданско общество в България има, каза Мая Стоицева от инициативата.

Днес е последният ден на палатковия лагер пред парламента. Протестът ще продължи през януари пред Министерството на здравеопазването, тъй като имаме още работа за вършене, докато не се случи реформата в ТЕЛК такава, каквато е в цяла Европа, обясни Вера Иванова.

Майките благодариха на всички, които са ги подкрепяли, както и на всички майки, които са излезли на палаткови лагери в цялата страна. По някой път спорехме, но извоювахме една голяма крачка, реформата започва, каза Стоицева. Специално благодариха на омбудсмана Мая Манолова за това, че е повярвала в тях и е била неотлъчно с тях. Те благодариха и на медиите за отразяването, както и на полицаите, които са охранявали протестите им. Благодарим и на системата, която ни направи толкова устойчиви, колкото сме, каза Димитрина Русева.

След брифинга майките поканиха всички на чай при палатковия лагер пред Народното събрание. На поканата се отзоваха председателят на парламента Цвета Караянчева, омбудсманът Мая Манолова и депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай