Без ГЕРБ в избора на КЗК (ОБЗОР)

Без ГЕРБ в избора на КЗК (ОБЗОР) | StandartNews.com

ДСБ се държат шизофренно - хем са във властта, хем не искат да участват, заяви премиерът

ГЕРБ няма да участва в процедурата по избор на нова Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Това обяви вчера пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. "Обръщаме страницата - и ГЕРБ няма да участва", отсече той и обясни, че е разпоредил на парламентарната си група да намерят законов начин да прекратят процедурата. Коментарът на министър-председателя е в отговор на отказа на ДСБ и Радан Кънев да направят номинация за нов шеф на КЗК. "Нито ДСБ, нито Реформаторският блок ще имат кандидати в тази порочна процедура за избор на КЗК", заяви на пресконференция Кънев. Той видя "задкулисни договорки" за новия състав на КЗК. И обяви: "В пазарлъци ние не можем да участваме".
"След като г-н Кънев и ДСБ, и Гражданският им съвет не желаят и дезертират от това да правят предложение и да участват в избора на КЗК, питам защо ГЕРБ трябва сам да понесе тази отговорност. Защо? При това положение съм възложил на нашата парламентарна група да намерят начин - ние също няма да участваме. Тогава ще блесне цялата истина, че господин Кънев обслужва БСП и ДПС", заяви Борисов. "Много долна политика се води и затова няма да им дам възможност да си градят политическите стратегии анти-ГЕРБ на нашето желание за стабилност и добре работеща държава", коментира премиерът. "Това е малко шизофренно вече - не мога да разбера от една страна ДСБ дали са в Реформаторския блок. Ако са в РБ, то по споразумение са част от управлението - имат министри, зам.-министри, областни управители, бордове на дирекции, агенции. В същото време, изкушени от партийните субсидии и от властта, част от тях много изгодно се опитват да се правят на опозиция и едва ли не морални стожери в обществото", посочи лидерът на ГЕРБ.

По думите му ГЕРБ са изправени пред дилемата дали да участват в избора за председател на КЗК и после да бъдат обвинявани, че заедно с БСП и ДПС са избрали КЗК. "Повече няма да нося отговорност и да позволявам някой да руши репутацията на ГЕРБ. Ние се мъчим да постигнем консенсус, за да се избере нов състав на КЗК, а предварително ни се казва, че каквото и да изберем, е мафия. Затова съм възложил ГЕРБ, ако искат да прекратяват процедурата, ако искат да не участват, да намерят законов начин. Няма да дам повече върху нас да се упражняват и да се правят на морално чисти, защото не са", се възмути Борисов. "Това, което прави ДСБ, е чисто заболяване - участват в управлението, а се правят на опозиция. Техните членове са министри, зам.-министри, областни управители. И изведнъж казват: ние няма да участваме. Тогава защо сте в парламента, каква ви е ролята там? Хванах им тактиката и няма да дам на ГЕРБ повече да се върже на това. Дърпат се от парламента, остават двама - трима души в залата, гласуват една част от БСП и ДПС с нас и те на другия ден казват - виждате ли, те са заедно", поясни Борисов тактиката на ДСБ. Той посочи, че сега очаква ГЕРБ да не бъдат обвинявани, а всички да седнат като нормални хора на масата на преговорите и да се избере състав на КЗК, който да работи и да се ползва с доверие. Борисов коментира и една от кандидатурите на ГЕРБ за председател на КЗК - тази на бившия главен секретар на МС Росен Желязков. " За него ще е много лоша услуга, ако го изберат за председател на КЗК - не че няма качества, не че не е брилянтен, но веднага ще дадем повод на тези господа да си правят своята политика, която е в ущърб на всички", отбеляза премиерът. "Да седнат и да кажат кого предлагат. Много ги обичам, много ги уважавам, но тактиката им ми е ясна и няма да позволя да работи", заяви още Борисов.


Тази седмица Народното събрание трябва да избере новия състав на КЗК, като към момента има подадени 11 кандидатури за седем места. Парламентарната икономическа комисия вече е заявила изслушване на кандидатите на свое заседание в сряда.

България е от спокойните държави и пази добре границата си. Това увери пред журналисти в Брюксел вчера премиерът Бойко Борисов, където участва в срещата ЕС-Турция и в извънредния Европейски съвет. Като доказателство министър-председателят посочи, че в неделя вечер миграционният натиск на българската граница е бил 17 души. "Вече е незначителен, защото съоръженията стават все по-големи", обясни Борисов. "Към момента мисля, че сме от спокойните държави. Самите потоци знаят, че България добре пази границата и търсят най-лесната за пробив ограда", посочи премиерът. Относно това дали бежанските потоци не мога да тръгнат и към нашата страна Борисов напомни, че поради тази причина у нас са изградени съоръжения, проиграни са занятия и учения. "Тук има парадокс - пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а не сме в Шенген", отбеляза премиерът и изрази надежда тази година парадоксът да бъде приключен.

"Нови пътища сигурно ще се отварят - има през Финландия и през Норвегия, откъде ли не", предположи Борисов. "Към момента можем да бъдем спокойни като народ, но в същото време трябва да бъдем изключително бдителни, затова сме поставили достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и ако идва вълна, превантивно да я спрем", обясни премиерът. Той уточни, че се разчита на мобилните термокамери, а и Великобритания и други държави могат да помогнат с допълнителна техника. Борисов обяви също, че е разговарял със зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева за осигуряването на финанси, ако е необходимо. "До момента не поставям ребром въпроса за финансите, защото България доказва, че може да пази шенгенска граница", обясни министър-председателят. "Позицията на правителството е, че всички външни граници трябва да се затворят, да се минава само през официалните ГКПП. Надявам се днес това да бъде финализирано, Турция, за парите, които ще получи, да си изпълнява ангажиментите, Гърция да си изпълни ангажимента. Корабите на НАТО вече са в териториалните води между Турция и Гърция", посочи Борисов. Относно очакванията му от извънредния Европейски съвет премиерът отбеляза, че се надява той да успее да успокои всички граждани на Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай