БАСТА не бърза за избори, вот най-рано през май

Правим услуга на БСП, но гледаме надясно

БАСТА не бърза за избори, вот най-рано през май | StandartNews.com

Павел Димитров е бивш депутат от ГЕРБ и бивш областен координатор на партията във Варна. Този петък обаче заедно с екс земеделския министър Мирослав Найденов и Емил Димитров ще бъде сред учредителите на новата партия БАСТА.

Пред "Стандарт" Димитров коментира какви цели си поставя новата формация и каква позиция ще заеме спрямо основните играчи в родната политика.

- Г-н Димитров, БАСТА срещу кого или на какво?

- Окончателно ще решим в петък как ще се казва нашата партия. Ще се съберем в Етрополе да подпишем учредителната декларация. Смятаме, че БАСТА е нещо добро, нещо ново и различно. И най-вече дава възможност да сме алтернатива на едноличните решения, които наблюдаваме досега в ГЕРБ, а и в другите лидерски партии. Искаме да кажем баста на задкулисието, баста на страха, баста на шуробаджанащината, на корупцията. На много неща в България трябва да се каже баста. Името на партията ще ни даде и посоката.

- Защо избрахте тази малко агресивна абревиатура?

- Тя означава "Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията". Учредителите на партията сме били в кухнята на ГЕРБ. И ни мотивира точно това - да сме алтернативата на уродливите явления в партия ГЕРБ. За съжаление те са в основата на политическия ни живот.

- Не сбъднахте ли така прогнозата на червени анализатори, че ГЕРБ ще се разцепи, щом не е на власт?

- Правихме многократни опити да коригираме порочните практики в ГЕРБ. Властта не ни е самоцел. И в този случай заявявам категорично, че нямам никакви лични амбиции по отношение на политиката. Чувствам се ангажиран към младите хора, към последователите в ГЕРБ, които не бяха съгласни с политиката, водена от ГЕРБ. Ще помогна и ще се оттегля. Ние, от контактната група, нямаме амбиции да сме във властта. В устава си планираме да имаме съвет на старейшините или ветераните. И не мога да приема, че това е мотивът да се разцепи партията.

- Разцепване или отлюспване? Не са ли твърде малко ГЕРБерите, които ви последваха.

- Голяма част от бившите депутати ни последваха. Почти всички, с много малки изключения. Вижте, ако говорим за властта, забележете, че във Варна властта е на ГЕРБ. Въпреки това ние правим нашата формация. И ще видите, че в новата партия ще влязат и действащи общински съветници от ГЕРБ. И нашата цел не е люспенето или отцепването в ГЕРБ, а се насочваме към всички онези, които ще споделят нашите идеи.

- А във Варна защо не подкрепихте Иван Портних? Той не е Цветан Цветанов, не е Искра Фидосова...

- Защото е кукла на конци. Защото е човек на Цветан Цветанов и прави това, което му казва Цветанов. Той няма характера да реализира своя политика. Наблюдавайте какво става във Варна. Кръгът на Емил Радев, който е близък на Фидосова, редеше листите и определяше какво ще се случи. Затова се противопоставих.

- Не демонизирате ли прекалено бившите си съпартийци?

- Едва ли. Тези, които се опитахме да се противопоставим и да реформираме ГЕРБ, бяхме изритани. Водихме разговори и с Борисов, но той не може да се раздели с Цветанов. Успя с Фидосова, но това е формално. Тя си стои в централата и ръководи. И всичко си върви постарому. По-скоро е показателно, че в момента ГЕРБ е в абсолютна изолация. Кой иска сега да си сътрудничи с ГЕРБ? Има ли партия, има ли институция? Тези хора настроиха всички срещу партията и срещу себе си. И ГЕРБ не е във властта. Може да е спечелила изборите, но с кого да си сътрудничи? И Реформаторският блок не ги иска.

- А вас искат ли ви в Реформаторския блок.

- Сигурно ще проявят интерес. Ние сме заявили на всички, които са се опитвали да контактуват с нас, че разговори ще водим, когато учредим партията. В голяма част от областите имаме наши структури. И от Реформаторския блок ще проявят интерес, но не искам да говоря предварително.

- Звучите уверено и ми давате основание да си мисля, че вече сте имали разговори.

- Естествено. Имали сме предварителни разговори, но не искам да посочвам конкретни имена. На всички, които са проявявали интерес към нас, сме заявили категорично, че разговори по същество ще започнем след учредяването на 22 септември. Насоката ни е център-дясно.

- Има ли ваши сподвижници на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски?

- Не. Нямаме отношение към този въпрос. Не сме и коментирали в контактната група, защото имаме други проблеми за решаване. Но мога да изразя личното си мнение.

- И то е?

- Не подкрепям протест заради протеста. Подкрепям онези, които са конструктивни, които имат цели. И имат наистина какво да кажат. И категорично смятам, че по-рано от май месец не трябва да има предсрочни избори. Трябва да се даде шанс на това правителство и неговата програма. Това, което е започнато, е добро. Това правителство трябва да се остави и да си свърши работата. Да има промени в законодателството и едва тогава да се мисли за предсрочни избори. А ако напролет хората изкарат една по-нормална зима и не се стига до такива ексцесии и протести, може да се продължи и да се работи и с това правителство. Може и кабинетът да изкара мандата си. Ако хората наистина виждат, че една политическа сила си е направила извода и са направени корекции в посока, в която хората искат - защо не? Хората искат да видят най-после промяна. Нали политиците искаме доброто на хората, така ли е? Ако се свършат неща, които удовлетворяват голямата част от българския народ, защо да не се продължи и да се изкара мандатът? Но това ще видим напролет.

- Означава ли това, че ако депутати от ГЕРБ влязат в БАСТА, те ще подкрепят политиката на правителството?

- Аз изразих личното си мнение, не сме коментирали още този въпрос. Но да ви кажа чисто прагматично - ние имаме интерес да не се случат избори сега веднага, защото трябва да си укрепим новоучредената партия. И аз се надявам, че моите колеги ще ме подкрепят в това ми становище. Така ще можем да си стъпим на краката и да се ориентираме в сътрудничеството с други партии.

- Ако бяхте депутат в този парламент, щяхте ли да подкрепите актуализацията на бюджета?

- Лично аз - да. Щях да я подкрепя. Спомнете си, че още като депутат се обявих против кмета Кирил Йорданов. И призовах ГЕРБ да свали доверието си от него. Още като депутат съм изразявал различно мнение от ръководството на партията.

- А колко депутати от ГЕРБ ще се присъединят към БАСТА?

- Аз не съм разговарял с никого от действащите депутати. Други колеги са разговаряли с тях и не мога да взема отношение по този въпрос. Но мога да кажа със сигурност, че ще имаме група в Общинския съвет във Варна.

- Задължително ли ще търсите коалиция?

- Времето ще покаже. Нека не предрешаваме дали ще е коалиция или сътрудничество.

- Кой все пак ще е лидер на партия БАСТА?

- Точно това е различното при нас. Няма да имаме лидер, а колективен орган - Управителен съвет от 11 души. Млади хора, неопетнени, а ние от съвета на старейшините ще им помагаме. Те ще вземат решения открито, с допитване до местните структури, с референдуми, с гласуване в интернет. Така всичко ще е прозрачно, а младите ще ръководят партията колективно. Без лидер и дори с двукамарен орган на управление - Управителен съвет и Съвет на старейшините. Хората в тях ще бъдат избрани на 22 септември в Етрополе. И ще се каже баста на уродливостта в политиката. Нали всички искаме промяна. През септември, октомври очаквам да има тласък към нашата партия. Има много разочаровани и излъгани хора.

- Не се ли притеснявате от обвинения, че разцепвайки ГЕРБ, наливате вода в мелницата на БСП?

- Така се получава, волю или неволю. Като помисли човек - ние правим услуга на БСП. Но ние не работим съзнателно в полза на БСП, не това ни е целта. Неправилно ще бъдем обвинени, защото ние си имаме наш път, но той минава през това - разобличаване на политиката на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай