Барутна коалиция

След шумен развод преди 3 г. Яне и Марешки пак са тандем

Барутна коалиция    | StandartNews.com

"Какво е змия, увиваща се около чаша? Здравен министър на коктейл." Този брадат виц вече има втори дубъл - коалицията между Яне Янев и Веселин Марешки. Символът на древногръцката богиня Хигия и емблема на фармацевтиката е до болка познат на всеки собственик на аптека, а Марешки е най-големият търговец на дребно с илачи в България.

Кой е змия и кой чаша - ще покаже единствено бъдещето. Досегашното взаимодействие между двамата е кратко, но озъбено. През 2007 г. Марешки се впусна в надпреварата за кмет на Варна от името на РЗС. В разгара на кампанията той се превърна в мишена на множество обвинения в купуване на гласове чрез намаления за лекарства и във финансиране на учителската стачка. Пред офиса му гръмна бомба, а полицията обискира негови аптеки.

За следващите избори обаче пътищата им драматично се разделиха. Преди началото на състезанието за Европейски парламент през 2009 г. Веселин Марешки обвини лидера на РЗС в рекет. "Яне Янев се опита да ме изнуди с шестцифрена сума, за да вляза в листата на РЗС. Обясни ми, че трябвало да плаща страшно много пари на социологическите агенции", хвърли бомбата той. "Никога по никакъв повод не съм взел от Марешки и един лев. Не съм споменавал нито за двуцифрени, нито за четирицифрени, още по-малко за шестцифрени суми", отвърна Янев. Според него Марешки е рекетирал РЗС, като е настоявал той да подреди варненската листа за парламентарните избори от първо до пето място. Фармацевтът с над 100-150 млн. лв. годишни печалби разкри, че Янев е искал да набута в депутатските листи "хубави млади момченца от София". Тогава двамата се заплашиха с ДАНС, прокурори и съдилища. Последва политически развод и Марешки се кандидатира за евродепутат от името на "Българска социалдемокрация" на Александър Томов. На местните избори миналата есен собственикът на верига аптеки вкара трима души в Общинския съвет във Варна от името на Либерален алианс. Натискът на времето и новите примамливи хоризонти, изглежда, са заличили лошите спомени и Янев и Марешки отново се сдобриха и подписаха. Повторният опит за коалиция цели влизането в следващия парламент, но още не е избистрена нито програмата, нито тактиката и стратегията на двамата. На тържествения годеж звучеше Виенски валс, а варненският партньор настоя повече от половината ръководни постове в съвместното начинание да бъдат заети от жени.

"Дамите са по-подредени, честни и добронамерени", обоснова се Веселин Марешки. Новото дуо определя себе си като десноцентристко, каквото и да значи това. Да напомним, че Янев еволюира през годините от земеделец до консерватор - пръв другар на британските тори. Марешки пък напоследък се е явявал от името на социалдемократически и либерални партии, но едва ли дребни пречки като идеологическите различия биха могли да спънат тандема. Без съмнение Янев ще осигури все още жизнената мрежа от структури в страната на неговата партия, както и достъп до парламентарната трибуна и медиите, докато партньорът му ще се нагърби повече с финансовото осигуряване. Почти сигурно е, че лидерът на РЗС ще излезе с поредица от гръмовни разкрития за далавери и всякакви тежки престъпления на БСП, ДПС, НДСВ и СДС, част от които ще се окажат кьорфишеци. Несъмнено Янев и Марешки ще внесат неповторима пъстрота в предизборната кампания и ще покажат доколко българските граждани все още са склонни да експериментират с вота си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай