Барозу и Борисов откриват втория лъч на метрото

Барозу и Борисов откриват втория лъч на метрото | StandartNews.com

София. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е на еднодневно работно посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата, в присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев, ще открият втория метродиаметър от софийското метро, финансиран по ОП „Транспорт” и съфинансиран от българска страна. Те ще посетят метростанциите ”Сердика”, „Лъвов мост”, „НДК” и „Европейски съюз”.

Новите 11 метростанции са построени с подкрепата от европейските структурни фондове.

Линията минава на 40 метра под земята, през античен град и два противоатомни комунистически бункера. Капацитетът й позволява да се превозват 130 000 пътници дневно. За целта са предвидени 18 нови енергоспестяващи мотриси. Те произвеждат енергия, докато метрото се движи по инерция или връща обратно като по този начин движението е с около 25% по-евтино.

В делегацията, водена от премиера, участват министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Вежди Рашидов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Делегацията на ЕК включва европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.
По време на визитата си в България Жозе Барозу ще проведе среща на четири очи с министър-председателя Бойко Борисов и среща в разширен състав, към която ще се присъединят вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Диана Ковачева, Ивайло Московски, Лиляна Павлова. След разговорите Бойко Борисов и Жозе Барозу ще дадат брифинг в Министерски съвет.

По време на посещението си в страната ни председателят на Европейската комисия ще се срещне и с президента Росен Плевнелиев.

Проектът за разширението на метрото в столицата бе реализиран със средства от Оперативна програма „Транспорт” и e реализиран на два етапа. Първият етап обхваща изграждането на основното трасе на новия метродиаметър – пътен възел “Надежда” – Централна жп гара - пл. Св. “Неделя” - бул. “Черни връх”. Трасето е общо 6,5 км със 7 метростанции.

Двата лота включени в Етап II предвиждаха разширение на трасето на подземната железница от кв. „Младост 1” до бул. „Цариградско шосе” и от кв. „Обеля” до „Надлез Надежда”. Първата е в експлоатация от повече от 4 месеца, а връзката от Обеля се открива заедно с трасето до бул. „Черни връх”. По този начин общата дължина на столичното метро става 31 км с 27 метростанции.

Във връзка с официалното откриване на новоизградената втора линия на метрото се предвижда музикална програма пред Националния дворец на културата от 12,00 часа. В музикалния концерт ще участват Поли Генова, Рокгрупа „Турбо”, „Тримата тенори”, Силвия Кацарова и Теди Кацарова.

От 14 ч. всички желаещи ще могат да ползват втората линия на метрото по разписание, като пътуванията по линията ще са безплатни в рамките на деня.

На метростанция „Сердика ІІ” е организирана изложба от археологически паметници от праисторията и археологически каменни находки от античността, представящи историята на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай