Бареков: Борисов и Кунева защитават руското ядрено лоби

Бареков: Борисов и Кунева защитават руското ядрено лоби | StandartNews.com

София. "Учудваща и нелогична е позицията на т.н. "десни формации" ГЕРБ и Реформаторския блок относно навлизането на американски капитали в българската ядрена енергетика", пише Николай Бареков в коментар по повод възможността за строеж на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" с американски партньор. "Атаките на Кунева и Борисов срещу строежа на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус" с кредит от Ексимбанк са неочаквани. Техните аргументи са, че нямало прозрачност и че един проект с партньорство със САЩ не е по-различен от ядрен проект с партньорство с Русия", пише Бареков.

Той припомня ролята на Меглена Кунева за закриването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" като част от условията за присъединяването на България към ЕС. Също Бареков задава въпроса дали Бойко Борисов и Делян Добрев са действали прозрачно, когато заведоха в парламента анонимен индийски бизнесмен, който обяви, че иска да строи АЕЦ "Белене".

"Ходът на това правителство с диверсификацията на ядрените проекти беше неочакван за иначе прозападно ориентираните политически сили в България", продължава Бареков. "Всъщност прозападната ориентация на члена на СИК Бойко Борисов и червената номенклатура Меглена Кунева е само лист хартия без стойност. Когато дойде време за дела, а не просто за думи, Кунева и Борисов се оказаха в ролята на защитници на руското ядрено лоби в България. Обяснението може и да е по-просто. Този път няма комисионни, а когато няма комисионни, старите десни лидери нямат позиция", заявява идеологът на "България без цензура".

"Интересите на България диктуват ние да бъдем равнопоставен партньор с големите енергийни сили в света - САЩ и Русия. Пътят за това е изгодни и равностойни енергийни проекти за България. Тясно партийният интерес на българските политици не им позволява да видят това", завършва Бареков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай