България и Великобритания оптимизират разходите за председателството

България и Великобритания оптимизират разходите за председателството | StandartNews.com

Да бъде направена оптимизация на разходите за председателството на Съвета на ЕС, като и трите страни в Тройката – България, Великобритания и Естония, се обединят около общи инициативи и принципи за намаляване на отделяните средства. За това се разбраха днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Сред обсъжданите инициативи са част от неформалните съвети да бъдат провеждани в Брюксел или само в един град на страната-председател, използване на новите технологии за повече електронно базирано председателство и съвместни проекти на трите страни, вместо отделни. Една от обсъжданите идеи беше за съвместни кампании за популяризиране на председателството и на европейските теми сред гражданите на трите страни, което да доведе както до повече ефективност за разпространение на посланията, така и до оптимизация на разходите.

Двамата министри се обединиха около идеята да има пресечени точки между културните програми, съпътстващи председателството, в това число да бъдат представяни изложби и концерти на български творци във Великобритания и обратното.

Кунева и Лидингтън обсъдиха също така възможностите за командироване на експерти – както български, така и британски, в съответната страна по време на подготвителната фаза на председателството. Дискутирана беше и възможността за въвличане на авторитетни международни неправителствени организации в процеса на определяне на приоритетите.
Българският вицепремиер посочи, че за страната ни приоритети ще са миграцията, сигурността и енергийният съюз, докато британският й колега коментира, че приоритетите, които неговата страна ще предложи, ще бъдат насочени към подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика.

Двамата обсъдиха постигнатото в понеделник вечерта споразумение между Турция и ЕС, като посочиха, че очакват процесите по ускоряване на преговорите за членство и визовата либерализация да доведат до положителни демократични промени в Турция.

По-рано днес вицепремиерът проведе среща и с комисаря по въпросите на модерното робство и трафика на хора Кевин Хайланд. Двамата обсъдиха възможностите за засилване на сътрудничеството между българските и британските правоохранителни органи - както двустранно, така и в рамките на Европол и Евроджъст. Хайланд беше категоричен, че сегашното сътрудничество дава много положителни резултати и броят на идентифицираните жертви на трафик и разкритите трафикантски канали от България за Великобритания се увеличава. И двамата определиха мигрантската криза в Европа като едно от най-големите предизвикателства в борбата с трафика на хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай