Българите в чужбина избират до четирима депутати

Българите в чужбина избират до четирима депутати | StandartNews.com

Правната комисия в парламента прие при парламентарни избори да се създаде избирателен район "Извън страната". От там ще се избират до 4-ма депутати.

Няма обаче да се създава специална районна избирателна комисия, която да отговаря за гласуването извън страната, съобщава OffNews. Тези функции остават в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Според сега действащия закон гласовете от чужбина се разпределят в страната.

С приетите промени обаче българите извън страната ще могат да гласуват не само за партия, но и за конкретен кандидат за депутат. Решението за създаване на избирателен район за чужбина ще намали мандатите в страната, за да може отново общият брой на депутатите да е 240.

Това откъде да се вземат мандатите, ще се решава от ЦИК. Може да е от по-големите избирателни райони, като София или от малките. За да може това да стане депутатите приеха още да отпадне правилото, че от всеки избирателен район в страната трябва да има поне 4-ма депутати.

От ДПС се обявиха твърдо против, защото според тях така ще се наруши плурализмът в парламента. Те изразиха притеснението си, че така ще се създадат нови партии, които да обслужват интересите на българите извън страната и така те няма да гласуват за традиционните партии - ДПС, ГЕРБ, БСП и т.н.

Според тях така хората извън страната ще бъдат излъгани за пореден път, защото тези нови партии няма да могат да минат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание.

В бюлетините ще има опция "не подкрепям никого"

На избори в бюлетина ще има опция "не подкрепям никого", реши още правната комисия по време на днешното си заседание.

"Това също е мотив да идеш да гласуваш, защото ако сега не си отивал с мотива, че всички са маскари, то сега имаш причина да идеш до изборната секция", каза председателят на комисията Данаил Кирилов в защита на предложението.

Вотът на хората, които са гласували с "не подкрепям никого" няма да се счита за действителен, но също така няма да бъде недействителен. Целта на решението да не се зачита за действителен е да не се стига до това в парламента да има празни депутатски банки. Идеята да не се зачита като недействителен е да не се повишава изкуствено броят на недействителните гласове.

Ще се обявява обаче какъв процент от гласувалите са отбелязали "не гласувам за никого".

Въвеждането на тази възможност е във връзка с приетото миналата седмица решение гласуването да стане задължителен "граждански дълг". Кирилов обясни, че е логично да има възможност избирателя да не гласува за никого, но в същото време да е изпълнил задължението си да иде до урната в изборния ден.

Той уточни, че има време до гласуването на идеята в пленарна зала и формулировка може да се промени на "не гласувам за никого".

Правната комисия отхвърли идеята да се премахнат номерата на партиите от бюлетините, както предлагаха от РБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай