Бъчварова: Тогава, когато трябва, ще има уволнения

Бъчварова: Тогава, когато трябва, ще има уволнения | StandartNews.com

"Тогава, когато трябва, ще има уволнения, но няма да има самоцелни уволнения". Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по повод протеста против полицейското насилие в София.

Отнасям се с уважение към всички, които изразяват мнението си, сигурно имат основания. Това е смисълът на усилията да убедим хората, че МВР не може да бъде репресивна и самоцелна репресивна институция, а да е на страната да гражданите, каза тя по повод протестиращите. И уточни, че е нейно лице те могат да имат гарант.

Засилените мерки по проверки и контрол при нарушаването им е основното, което вътрешното министерство прави за това да не бъде репресивно МВР, каза Бъчварова по повод въпрос, свързан с тази теза. "Това допълнително натоварва служителите, едва ли има други служители на държавна работа, които да са толкова проверявани, колкото тези в МВР. Обмисляме как може да се променят правилата, характерът на работа. Предложението за допълнително обучение за задържане не е несериозно. То ще има опреснителен характер и ще наложи спазването на определени норми", каза още тя. И изтъкна, че е умение да намериш
точния баланс в определена ситуация, да приложиш сила и да изпълниш функциите си на униформен, но тя да не е толкова прекомерна, за да наруши правата на гражданите.

Общият фон на МВР не може да се характеризира като съзнателна политика за съзнателна прекомерна употреба на сила, смята министърът.

По скандалното видео с полицейско насилие е започнала проверка, която продължава и сега със служителите. "Когато приключи дисциплинарната проверка, ще бъдат обявени имената на полицаите. Трябва да се види целият случай, такъв, какъвто е бил и кога е започнал, какво се е случило. Не искам да оневинявам никого", коментира Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

На въпрос дали има проверка в 1-во РПУ, тя обясни, че текат доста проверки, за които има конкретни поводи. При всеки един случай с висока обществена значимост се провеждат такива проверки. Те са много важни. Това не е начин, по който избягваме от отговорност и замазваме положението. Това е начинът да има обективна картина и справедливо отношение, добави Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай