Бъчварова: Разписваме рапортите на полицаите, които искат да напуснат

Бъчварова: Разписваме рапортите на полицаите, които искат да напуснат | StandartNews.com

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви пред журналисти в парламента, че рапортите на полицаите, които искат да напуснат, ще бъдат разписани.

Относно евентуални съкращения, тя отговори: "Това е следващата възможност за реформа, защото, ако ние не направим тези промени в края на следващата година последните два месеца няма да има заплати за нито един."

На въпрос дали ще се забранят даренията в МВР, вицепремиерът отговори, че трябва да провери информацията.

"Нямам никакви данни за такива дарения, поне щях да видя къде са тези пари", допълни тя, цитирана от Фокус.

Бъчварова обясни и ситуацията с орязването на 20-те заплати: "То не важи за служителите, които са започнали при тези условия, които оставят за тях, а хората, които от тук нататък ще бъдат назначени са при нови. Това е решението, което предложихме днес. Пак казвам има възможност да се обсъди в парламент."

Бъчварова заяви, че националната сигурност не е застрашена, предвид напускането на полицаи.

Вицепремиерът заяви, че цифрите ще бъдат представени на базата на анализа на отделните дирекции за оптимизирането на числеността, като посочи, че това е начинът да има МВР в скоро време.

"Да, сега темата с обезщетенията е чувствителна, приехме това решение. Това беше моето предложение, преди окончателно да има такова от МФ. От тук нататък реформата продължава по-друг начин. Няма да се откажа от нея. Класът прослужено време остава, но се формулира по начина, по който за държавните служители се включва в основното възнаграждение", обясни Бъчварова.

Вътрешният министър обясни и че заминава за Лондон на планирано от 6 месеца посещение. "Имам среща с техния министър Тереза Мей. Основният фокус е да видя с очите си как е проведена реформата в британските служби, определя се като изключителна успешна. Искам да се запозная на място. Реформата в МВР няма алтернатива, ако искаме да го има", заяви Бъчварова и посочи, че предстои днес да проведе разговор със синдикалните лидери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай