Бъчварова: Около 250 души от сектор "Сигурност" са напуснали тези дни

Бъчварова: Около 250 души от сектор "Сигурност" са напуснали тези дни | StandartNews.com

Около 250 служители в сектор "Сигурност" са напуснали в последните дни. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на нарочна пресконференция по повод бюджета на МВР.

"Средствата, които ще спестим, биха ни дали възможност да повишим бюджета за издръжка и да направим условията на работа по-добри", обясни тя.

Ако решението за намаляване на обезщетенията на служителите МВР и МО с всеки месец продължи да се отлага, дефицитът в системата ще се задълбочи, изтъкна министърът. "Всяка следваща година на отлагане задълбочава проблемите до степен, че те стават невъзможни за решение. Не мога да обвиня тези, които подават оставка", коментира още тя.

Бъчварова помоли служителите, които възнамеряват да напускат, да помислят добре над решението си. Тя изтъкна, че ще останат с по-малко обезщетения, но оставайки на работа ще получават сигурност и възможност за развитие.

Горанов: Не се говори за намаление на възнаграждения в момента

Министърът на финансите Владислав Горанов също коментира предвидените пари за сектора. "Допълнителните възнаграждения за прослужено време в МВР, предлагани досега, стават част от заплатите на служителите", изтъкна той.

Оттук нататък има два сценария - или да оптимизираме плащанията за тези, които са административен персонал и да финансираме същите системи за подобряване на работа, или да приемем, че системите за отбрана и сигурност са недофинансирани и да променим приоритетите на държавата, посочи Горанов.

"За следващата година се предвижда немалък дефицит от 1,8 млрд. лв. С тези суми нашата държава ще задлъжнее безвъзвратно", обясни той, цитиран от "Фокус".

Финансовият министър изтъкна, че не се говори за намаление на възнаграждения в момента. "Това не се предвижда с заложения законопроект. Гарантираме, че текстът се прилага еднозначно. Допълнителните възнаграждения предлагани досега стават част от заплатите на служителите", допълни той.

"Предложено е ограничаване на отпуските от 30 на 20 дни. Предложено е консолидиране на допълнителното възнаграждение за прослужено време", каза още Горанов по повод промените.= И уточни, че всяка година допълнителното възнаграждение е 2%.

"От 1 януари се предлага да бъдат консолидирани основните възнаграждения. Със сигурност една подобна мярка не е самоцелна. През годините структурата на бюджетите на т.нар. силови ведомства е стигнала до там, че 95% да са разходите за възнаграждения и 5% да са разходите за издръжка. Имаме относително голям бюджет - над 1 млрд. лв. за МВР, същевременно служителите работят в едни ограничени битови условия без модерни технически средства", подчерта министърът на финансите.

"Тези 20 заплати, които се изплащат не са разходи нито за МВР, нито за МО, защото се дават към пенсионната система, когато хората напускат системата на МВР. Ако тези обезщетения останат на разположение на МВР ще бъдат харчени за укрепване на системата", коментира още Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай