Айлин Секизкьок: Българите са братя и сестри

Турският посланик се срещна с министъра на отбраната Димитър Стоянов

Айлин Секизкьок: Българите са братя и сестри | StandartNews.com

„До този момент ние се обръщахме към Вас като комшии, приятели. Сега вече се обръщаме към Вас като братя и сестри. Вие се отзовахте още в първите часове след трагедията и изпратихте с военните самолети Вашите спасителни екипи, които извадиха много хора под руините. От основаването на дипломатическите отношения между двете държави това беше най-силният жест на солидарност, който България ни оказа. За мен е гордост да съм посланик в такава държава”. Това заяви турският посланик Н. Пр. Айлин Секизкьок на министъра на отбраната Димитър Стоянов. Двамата проведоха среща днес.

„Министерството на отбраната е готово да продължи да оказва необходимата хуманитарна помощ на Турция. Ние бяхме сред първите отзовали се държави - чрез Военновъздушните ни сили с военните самолети транспортирахме военни медици, спасителни екипи и хуманитарна помощ“, подчерта Димитър Стоянов. Той отново изрази искрени съболезнования към семействата на загиналите и пострадалите в тежките земетресения в Турция.

Посланик Секизкьок посочи, че помощта на България е изключително ценна.

Над 41 000 души са загинали след земетресенията, а 2 млн. са останали без подслон. „Ние се опитваме да им осигурим покрив и отопление. Затова сме благодарни, че оказвате пълно съдействие на камионите с хуманитарна помощ, за да преминават транзитно през България до засегнатите райони. Ще разчитаме и на Вашата подкрепа пред Европейския съюз за възстановяване на щетите от земетресението“, каза още посланик Секизкьок.

ВИЖ ОЩЕ: Айлин Секизкьок благодари на ДПС за дарителската кампания

„Ще имате категорична подкрепа на България в Европейския съюз за всяка необходима помощ за Турция. Ние в Министерството на отбраната оставаме в готовност при Ваши искания да окажем подкрепа според нашите възможности“, заяви министърът на отбраната. Той разказа на посланика, че военнослужещите от Втора механизирана бригада в Стара Загора са събрали дарения за семействата на пострадалите в Турция. „Това е малък жест, но показва нашата искрена съпричастност към вашия народ“, каза министър Стоянов.

В срещата участваха заместник-министър Катерина Граматикова, началникът на кабинета Владко Владов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, както и военният аташе на Турция подполковник Мурат Паяс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай