Австрийската преса: България е пред патова ситуация

Австрийската преса: България е пред патова ситуация | StandartNews.com

В навечерието на парламентарните избори България е в патова ситуация, коментира австрийският вестник „Дер Щандарт".

Нито бившият премиер на страната Бойко Борисов, нито неговите политически опоненти могат да разчитат на мнозинство. Към социалната криза се присъедини и скандалът с подслушването.
„България е със силна антилиберална традиция, която се противопоставя на предприемачеството. Земеделска страна", коментира Мартин Заимов, който през 1997г. изведе България от хиперинфлацията. През въпросната 1997г. българите нападнаха парламента в бунта си срещу правителството на Жан Виденов. Заимов обаче подчертава, че сега „разликата е огромна".

„Днес няма голяма политическа алтернатива. Никой не знае какво трябва да се направи", коментира бившият подуправител на БНБ.
Много политически наблюдатели смятат, че преходният кабинет под ръководството на дипломата от кариерата Марин Райков ще се запази дори и след предсрочните избори до повторно гласуване в по-късен период. Вероятно е нито ГЕРБ, нито коалицията анти-Борисов, водена от социалистите, да съберат достатъчно гласове в неделя.

През изминалите години 53-годишният бивш каратист ръководеше кабинет, който в различни ситуации беше подкрепян от крайнодесни или консерватори. Този път обаче Борисов е изолиран заради скандала с подслушването. Сега и десните сили, точно като левите, искат да видят бившия премиер изправен пред съда заедно с неговия бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

В публичното пространство в България циркулират твърдения, че изборите ще бъдат манипулирани. В неделя на изборите австрийският институт за публични изследвания и консултации SORA ще проведе паралелно преброяване на гласовете. То е поръчано от опозицията и ни напомня за вълненията от началото на 90-те, коментира австрийският вестник „Ди Пресе". По това време демокрация неуверено се изправяше в страните на прехода в Централна и Източна Европа, а между лагерите- постсоциалисти и реформатори- имаше голямо недоверие. На изборите бяха викани странични наблюдатели, който извършваха независимо преброяване на гласовете и проверяваха официалните резултати на избирателната комисия. Ако техните резултати съвпадаха с резултатите от изборите, това увеличаваше надеждността.
Точно тази задача е възложена на австрийския социален изследователски институт SORA в неделя. И това се случва 24 години след промяната.

В България недоверието отново е голямо. А методите за преброяване на виенския институт трябва да предоставят прозрачност.
„Напрежението наистина е голямо", коментира дългогодишният директор на SORA Гюнтер Оргис.
От изследователите обаче няма да бъдат регистрирани опитите за повлияване и купуване на гласове, които в България се случват пред избирателни секции, по квартали или на работното място. Тези, които го правят, вече се възползват от модерните технологии- и очакват от своите „клиенти" прозрачност, макар и различна от тази, която SORA има предвид: купеният избирател трябва да снима с телефона си своята бюлетина в тъмната стаичка, за да докаже, че е гласувал "правилно", и едва тогава може да прибере обещания подарък- най-често пари.

В напрегнатата ситуация работата на австрийските инспектори също се превърна в проблем. И как SORA влезе в играта? В БСП заявяват, че „няколко агенции са били проверени" и виенският институт е бил най-доброто по отношение на "оферта, репутацията и опит". В България започнаха да витаят слухове, според които контактът е осъществен от Карл Блеха, който има добри връзки с БСП. Оргис обаче отрича подобно взаимодействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай