Атанасова предизвика Продължаваме промяната с Путин

Предпочитат ли България да е категорично неутрална в позицията си?

Атанасова предизвика Продължаваме промяната с Путин | StandartNews.com

Първата на изборите политическа сила предлага разговори с всички партии за постигането на консенсус по важните за страната теми - евроатлантическата ориентация на България, войната в Украйна, икономическата криза и доходите.

Все още не е имало разговори между ГЕРБ и другите партии, които влизат в 48-о Народно събрание, съобщи пред БНТ Десислава Атанасова от партията на Бойко Борисов.

Преговорите ще се модерират от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които са приели предложението на ГЕРБ да са посредници в контактната група. От ГЕРБ ще излъчат свои експерти по всяка една от темите.

"Ние искаме разговори с всички партии, получили вота на българските граждани. Ако всички осъзнаят, че може да има кабинет, подкрепен по различни теми и приоритети, тогава няма значение кой се подписва под коалиционно споразумение. Предлагаме разговори за евроатлантическа коалиция и теми. Ако "Продължаваме промяната" откажат разговор с нас, значи, че те подкрепят войната в Украйна ли, подкрепят да не изпратим оръжие за Украйна ли? Под предисловие "управление никога с ГЕРБ", значи че предпочитат България да е категорично неутрална в позицията си относно Путин", каза Атанасова.

Тя допълни, че все още е твърде рано да се говори за имена в бъдещия кабинет. Определи като спекулации твърденията, че биха предложили Росен Плевнелиев да застане начело на ново правителство.

"Урокът от тези избори е следният: Никой не може сам да управлява, на никой не може да се доверим изцяло. Искаме да работите заедно в екип, за да може да се контролирате взаимно. Този ребус ни даде да разрешим избирателят и ние, ако сме отговорни към държавата, трябва да го направим.", коментира тя.

Атанасова прогнозира, че ако не се стигне до консенсус, през февруари отново ще има избори, които ще покажат същия резултат. Според нея от "Продължаваме промяната" няма как да съставят кабинет без ГЕРБ или ДПС.

"Не е ясно на кого ще бъде връчен третият мандат, но без участието на ГЕРБ в кабинета, той би бил нестабилен. Числата ясно показват това.", изтъкна Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай