Атанас Пеканов е за повече харчене в кризата

Мерките за подпомагане трябва да са квалифицирани, навременни и временни, казва новият вицепремиер по евросредствата

Атанас Пеканов е за повече харчене в кризата | StandartNews.com

"В такава криза правилният подход е да похарчиш повече пари, но да осигуриш по-бързо измъкване. Цената на ваксините е нищожна спрямо загубите, които търпим от коронавируса, несигурността и липсата на икономическо възстановяване". Тази своя философия споделя в едно от последните си интервюта пред БНР Атанас Пеканов, новият вицепремиер по управление на европейските средства.

ВИЖ ОЩЕ: Ето го служебния кабинет. Радев го назначи

Той е член на Стратегическия съвет на президента Румен Радев, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) и докторант във Виенския икономически университет, където и преподава.В същото интервю той определя като провал "българския модел на справяне с кризата", с който управляващите се хвалят:

"Ако се хвалиш, че имаш най-либералните мерки, това най-вероятно ще доведе и до най-лошите резултати. Освен ако не вярваш, че мерките помагат, а те помагат... Опитваме се да спасим лекарите и здравната система, а какво направихме - оставихме ги отново на изключително тежко напрежение. Няма как да се случи икономическо възстановяване, докато тези процеси вървят".

Интересно е и как Пеканов коментира ситуацията в ресторантьорския бранш: "Трябваше да има компенсации, а не да се бърза с отварянето им. Управляващите последваха желанието на бранша, а сега се налага да ги затварят. По-добре беше да се бяха съсредоточили върху компенсаторните мерки".

Според него въвеждането на т. нар зелен ваксинационен паспорт ще е правилно, ако се случи, когато всеки вече е имал възможност да се ваксинира. "Това ще има ефект на мярка, която да спира циркулирането на вируса. Но при провал на ваксинационната кампания, когато много хора не са имали възможност да се ваксинират - да ги ограничаваш, става трудно".

Според Пеканов ЕС трябва да помисли дали с този паспорт не прави грешка, след като не е успял да договори достатъчно количество ваксини за гражданите на страните.

В свои анализи Пеканов коментира и как трябва да се стимулира икономиката:

"Мерките, указани от международните институции, трябва да следват 3 критерия: да са квалифицирани, навременни и временни. Например точно в кризата стимулативната мярка не е да дадеш увеличение на пенсиите, а да дадеш помощ на тези, които са най-засегнати от икономическия шок, а виждаме, че това не се случва. Процентите са стряскащи – по-малко от 10% са се възползвали от правителствена помощ. Очевидно има някакви недостатъци в тези програми."

По отношение на външния дълг Пеканов е казвал в интервю пред "Блумбърг": "България има фискално пространство, за да може във времена на рецесия да използва повече дълг за по-висок растеж. Важното е фискалната политика да е ефикасна. С консервативната си фискална политика се наказваме сами".

Той също така е на мнение, че трябва да увеличаваме добавената стойност в икономиката и да насърчаваме инвестициите в дигитализация.

В момента Атанас Пеканов е докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темите парична и фискална политика.

Два пъти е избран за стипендиант на Българската Народна Банка (2015, 2019). През 2018 също е избран за стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. Член на Инициативата за млади изследователи на Института за Ново икономическо мислене (Institute for New Economic Thinking).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай