Атанас Атанасов разпъна коалицията навръх Разпети Петък

България може да даде оръжие на Украйна без кабинетът да бъде свален

Атанас Атанасов разпъна коалицията навръх Разпети Петък | StandartNews.com

Битката беше да отстраним Борисов, сега да се върнем назад ли, пита Атанас Атанасов

Сигурен съм, че коалицията ще устои и на тази буря. Така депутатът от „Демократична България” Атанас Атанасов коментира в студиото на „Здравей, България” по Nova трусовете при управляващите заради военната помощ за Украйна.

„В това трудно време - война, инфлация и толкова много проблеми за държавата, българите не искат избори, а политиците да проявят смелост. Призовавам всички, които сме част от това мнозинство, да проявим смелост в тази ситуация”, каза още зам.-председателят на парламента.

По думите на Атанасов България може да даде оръжие на Украйна, без правителството да бъде свалено. „Едно е какво ще се случи по казуса в пленарната зала, друго е съдбата на правителството. За подкрепа на решението за даване на оръжие на Украйна в парламента има огромно мнозинство”, подчерта депутатът.  

Според него става въпрос за цивилизационен избор. Той уточни, че продукти на българската военна индустрия отдавна са на територията на Украйна. „Въпросът е на коя страна застава България. Да се правиш в това време на неутрален, означава да застанеш на страната на агресора”, уточни Атанасов.

Депутатът поясни, че позицията на страната ни не е неутрална, но има колебания по отношение на един елемент. „Парламентът, по предложение на „Демократична България”, прие декларация, с която осъди агресора Русия в тази война. България, в лицето на своите органи, зае позиция и посочи кой кой е”, допълни той.

„Военната помощ на България е там. Трябва да се вземе позиция. Ние ще бъдем твърди в това отношение. Без да сваляме правителството, без да го напускаме, ако нашата позиция не получи подкрепа, ние имаме начин да се разграничим от това и тези, които не желаят да подкрепят даването на военна помощ”, категоричен е Атанасов. Той е убеден, че ако се гласува тайно - ще има 200 гласа за това решение.

Във вторник се събирало националното ръководство на ДСБ, партията на която Атанас Атанасов е лидер и която е една от трите формации в коалицията „Демократична България“.

Там щели да се обсъждат какви са вариантите за действие.

„В тази тежка ситуация, в която се намира държавата, трябва да свалим правителството ли? Трябва ли да направим това? Аз си давам сметка, че поемам тежък товар, когато заявявам тази позиция, но трябва да действаме национално отговорно в тази тежка ситуация.

И искам да ви кажа, че ние може да не сме част от коалицията и това правителство да продължи да съществува, но нека да не спекулирам повече с различни версии“, заяви съпредседателят на ДБ.

Той обясни, че при тази конфигурация на парламента не вижда възможност за друго мнозинство.

Попитан каква е вероятността да напуснат управляващата коалиция, но да продължат да я подкрепят, Атанасов отговори, че е казал достатъчно и че предстои обсъждане на темата във вторник в рамките на ДСБ. Такова решение обаче вероятно би се отнесло и за „Демократична България“ като цяло предвид, че досега трите партии в нея действат в синхрон.

Припомняме, че вчера от „Да, България“ в лицето на Христо Иванов намекнаха, че биха напуснали властта, ако не бъде одобрена военна помощ за Украйна. Иванов заяви, че иска свикване на коалиционен съвет на управляващите във вторник за обсъждане на казуса.

Третата партия в ДБ е „Зелено движение“. Тя има вицепремиер в лицето на Борислав Сандов, който е и министър на околната среда и водите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай