Асен Василев прокарва кабинета и без 121 депутати. Трикът!

Измисли как да финтира парламента

Асен Василев прокарва кабинета и без 121 депутати. Трикът! | StandartNews.com

Асен Василев измисли как да финтира парламента и да прокара кабинета си без да има 121 депутати.

ВИЖ ОЩЕ: Ответен удар! Асен Василев скочи на Борисов

Изборът на нов министър-председател и министри не изисква 121 гласа „за”. Според Конституцията това правило важи, когато се гласува оставка на правителство, но не и при избор на ново. Новият кабинет се избира с обикновено мнозинство, което означава 50 процента плюс един от присъстващите в пленарната зала. Ако допуснем, че независимите депутати решат да подкрепят правителство на "Асен Василев", те - заедно с хората от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" събират общо 116 гласа.  

Така сметките показват, че за "Продължаваме промяната" ще е достатъчно 9 депутати от останалите групи да не влязат в пленарната зала.

Затова и пазарлъците в момента се водели не толкова за подкрепа на кабинета "Василев", колкото да бъдат отказани народни представители да влязат в зала.

ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане" имат 124 гласа. Не е ясно кога парламентът ще гласува излизането на Виктория Василева от парламента и влизането на друг депутат от ИТН на нейно място.Напусналата "Възраждане" Елена Гунчева пък вече обяви, че 99% няма да подкрепи кабинета на Асен Василев. Така се с нейния вот четирите партии имат общо 125 гласа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай