Асен Василев проговори за драмата, какво следва

По-рано през деня финансовият министър не успя да упражни правото си на глас

Асен Василев проговори за драмата, какво следва | StandartNews.com

„Оказа се, че от 2000 г. в базите данни на ГРАО има запис, че имам адрес извън страната и този запис не е заличен. Сега бяхме в общината за издаване на удостоверение, след което ще трябва да отидем до ОИК, която да се произнесе. Да се заличи адреса, който е извън страната, за да може да гласувам нормално“, каза пред bTV Асен Василев.

„Малко разхождане по институциите, но няма някакъв проблем“, допълни той.

ВИЖ ОЩЕ: Драма с Асен Василев, какво го сполетя

По-рано през деня финансовият министър, който е родом от Хасково, не е успял да упражни правото си на глас, тъй като е заличен от избирателния списък.

Причината е принципът на уседналост, който при него липсва. Оказва се, че по адресна регистрация той не е регистриран в Хасково.

“Асен Василев не беше открит в избирателния списък, след което го открихме в списъка със заличените лица. Основанието беше, че има настоящ адрес извън България. За да може да упражни правото си на глас, следва да ни предостави удостоверение по чл. 40 от Избирателния кодекс, издадено от Община Хасково и да попълни декларация, че няма да гласува другаде“, обясни пред bTV Петя Шопова, председател на СИК №28.

„Направихме запитване до общината и установихме, че СИК, където е адресът на Асен Василев, е действала правилно. При моя проверка, че установи, че от 2000 г. той има настоящ адрес в САЩ и до настоящия момент в Общинска администрация – Хасково няма информация този адрес да е неактивен, че е променен“, обясни Добромир Якимов, председател на ОИК-Хасково.

„Трябва да има настоящ адрес в България, който в случая той не притежава. Трябва да представи съответни доказателства, че тези данни в ГРАО не са верни със съответен официален документ от САЩ. С тях трябва да се удостовери, че към 28 април този настоящ адрес не е в Щатите“, поясни той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Избирател
преди 5 месеца

А къде е гласувал за последните 2-3-4 избора (за НС)

Откажи