Асен Василев проговори. Всяка партия с вицепремиер

Ето кои министерства иска Продължаваме промяната

Асен Василев проговори. Всяка партия с вицепремиер | StandartNews.com

Всяка партия, която ще участва в новото коалиционно правителство, ще има вицепремиер. Това съобщи съпредседателят на „Продължаваме промяната” Асен Василев пред Нова тв. Той потвърди, че е номиниран за финансов министър.

Очакванията на „Продължаваме Промяната” са в рамките на следващата седмица да има правителство. Все още обаче не е достигнато до точката да има подписано коалиционно споразумение, което може да стане към края на следващата седмица, уточни той.

Василев посочи, че все още се уточнява структурата на Министерския съвет. „Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. В понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им към партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение”, допълни Василев.

Коментар от Василев дойде и за броя на министерствата. Все още не е ясно дали ще има такова за държавните дружества. „Има различни предложения, идеята е да са едно или две повече, като някои от министерствата се разделят. Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства”, каза съпредседателят на ПП.

Василев проговори и за министрите в кабинета. „Това все още се обсъжда в зависимост от структурата. Ще бъде горе-долу пропорционално на гласовете, които партиите имат в парламента”, каза той.

Министерствата, на които „Продължаваме Промяната” държи и за които са предложили да са водещи са тези на финансите, на вътрешните работи, на икономиката, за което смятат, че имат голям експертен потенциал.

„Има министерства, където нашият експертен потенциал е по-малък, а част от коалиционните партньори имат доста повече експерти в тази област”, обясни Василев. Той потвърди, че Бойко Рашков ще бъде номинацията за силов министър.

От Василев обаче не дойде категорично потвърждение, че Николай Събев и Стефан Янев влизат в състава на Министерския съвет.

„В момента структурираме правителство с четиригодишна програма с идеята то наистина да направи промените, които се необходими на страната и да избягаме от политическите кризи”, допълни той и поясни, че България има нужда от стабилност.

Василев обясни защо преговорите, в които се обсъждат имената, не са публични. „Не мисля, че е коректно да се казва този човек е добър, а онзи - не и публично да се обсъждат силните и слабите страни”, уточни съпредседателят на ПП.

Вижте Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай