Понеделник,

Асен Василев обяви края на света! Коя е причината

От: Редактор -
35405
Асен Василев обяви края на света! Коя е причината
A
A
A

"Ако нашето предложение беше прието, щеше да може да се осигури реален бюджет за цялата следваща година, с който да може да осигурят политиките на всички партии. В декларацията изискването беше бюджетът, който трябва да внесе служебното правителство, да бъде с 3% дефицит и така да не се нарушава финансовата дисциплина на страната.

В същото време този бюджет щеше да позволи да се провеждат политики свързани с пенсионната система, минималната работна заплата, допълнителни облекчения за работещите семейства, допълнителни облекчения за бизнеса както и да се гарантира заплащането в редица правителствени сектори, които в момента стачкуват или са в стачна готовоност".  

Това каза Асен Василев в парламента.

"Ако не се сътави правителство с трите мандата, това означава, че текущият бюджет ще действа до юли месец догодина. Това означава, че се замразяват всички доходи и социални плащания. 

Това означава, че бизнесът няма да знае как да изготви своите бизнес планове. Това означава, че за да рефансисраме старите дългове, взети от ГЕРБ, ще трябва да вземем нов дълг, но без бюджет няма да е ясно при какви лихви ще бъде взет този заем. 

Няма риск държавата да изпадне в ликвидна дупка, но има риск за доходите на хората, за приемането на еврото, за социалните плащания и не последно място не се дава възможност да се заложат политики, които да подпомогнат най-бедните хора по време на инфлация. Създава се огромна несигурност, защото в закона за удължаването ще се заложат някакви социални мерки и плащания, но те няма да бъдат съобразени с един нормален бюджет  и планиран дефицит", категоричен бе той.  

"Питайте ГЕРБ за опорките и лъжите, които те ежедневно ви дават. Вече сме отговаряли поне пет пъти и няма нужда да отговарям шести път", заяви Асен Василев относно въпрос по темата с "Джемкорп".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com