Петък,

Асен Василев не успя да пласира 500 млн. лв. дълг. Какво става?

От: СТАНДАРТ -
9175
Асен Василев не успя да пласира 500 млн. лв. дълг. Какво става?
A
A
A

Неуспешна се оказа емисията дълг, която се разигра днес, защото не се появиха участници, които да изкупят предложеното количество ДЦК.

Първоначалният план на правителството бе да пласира 500 млн. лв. дълг, за да покрие плащания на хазната. Едно от тях бе в края на март, когато правителството успя да погаси стари задължения в размер на 1,25 млрд. евро, или около 2,44 млрд. лв., съобщи bTV .

На днешния търг, организиран от БНБ, участниците на пазара подадоха поръчки със съвкупна номинална стойност от 452,45 млн. лв. В тази връзка Министерството на финансите не одобри заявените поръчки, отчитайки състоянието на фиска и целта за финансиране при оптимална възможна цена.

От Министерството на финансите не посочват каква е била постигнатата доходност от заявките за облигациите, но очакваха те да са в размер на 1,5%. Ведомството ще продължи балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз, имайки предвид както пазарното състояние, така и необходимостта от дългово финансиране.

Обявеният за днес търг бе третият от началото на март. Досега успешно бяха пласирани две емисии на обща стойност 1 млрд. лв.

"Това, което виждаме, е несигурност на пазара", заяви за bTV финансистът доц. Емил Хърсев. По думите му предвид нарастващата инфлация участниците на пазара очакват да получат по-висока доходност. В процес сме и на повишаване на лихвите и от страна на големите централни банки.

На въпрос дали ситуацията би представлява текущ проблем за хазната, Хърсев посочи, че в правителството има достатъчен фискален резерв.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички