Асен Василев хвърли бомба! Ето кое пречи на ротацията

Дори и към момента основната ни задача е България да влезе в еврозоната, обясни Василев

Асен Василев хвърли бомба! Ето кое пречи на ротацията | StandartNews.com

Източник: бТВ

Ако някъде има ябълка на раздора, тя е свързана с подбора на кадри. Но преговорният процес продължава и дори само това е добър знак. Аз съм умерен оптимист, обяви министърът на финансите в оставка Асен Василев в предаването „120 минути“ по бТВ в отговор на въпрос оптимист или песимист е за това как вървят преговорите за съставяне на правителство.

Варианти има всякакви. Парламентът избира правителството. Мария Габриел, която ще получи първия мандат, има правото да впише министрите, с които тя иска да работи в папката, която ще предаде на президента, отговори Василев на питане има ли вариант да не е финансов министър след ротацията.

Основният фокус в тези преговори беше да се изготви документ, който ясно да очертае как продължаваме в следващите девет месеца и след това - до края на мандата, обясни той и уточни, че е част от преговорния екип.

Попитан очаква ли Тодор Тагарев да продължи да бъде министър на отбраната, Асен Василев каза: „Аз лично, да. Но пак казвам това не е мое решение, това е решение на Мария Габриел и Николай Денков.“

Акад. Денков става вицепремиер, това беше първоначалната договорка. Какви функции ще се включват в неговия портфейл като вицепремиер е част от преговорите, които текат, посочи Василев, попитан ще има ли нова позиция на Николай Денков, свързана с външнополитическата активност на правителството.

„Това, което целим в момента, е България да довърши интеграцията си в основните европейски структури“, заяви финансовият министър в оставка и изброи сухопътния Шенген, еврозоната и регулаторите. Според него регулаторите трябва да станат институции, които си вършат работата, а „да не са на телефонно позвъняване на първи, втори, трети или пети политик“.

По думите на Василев, ако някъде има „ябълка на раздора“, тя е свързана точно с процеса по подбиране на хората в регулаторите и на ръководителите на службите. „Всичко това да се случва по начин, който е прозрачен и гарантира устойчивост, и това, че институциите ще работят в полза на гражданите“, допълни Асен Василев и подчерта, че ако това бъде постигнато, ако тази битка бъде спечелена, то България ще бъде на съвсем различно място за следващото поколение. Това е истинската битка, коментира министърът в оставка, всичко друго са „дребни движения по терена“.

Василев каза още, че в момента се говори за преосноваване на регулаторната рамка на държавата в следващите девет месеца, което не е лесна задача. Според него тази задача е реалистична, ако има ясни правила как това трябва да се случи.

Попитан няма ли да трябват гласовете на ДПС при гласуването за шефовете на регулаторите, Асен Василев отговори: "За някои от тях - да, за около 20 от 120-те, които трябва да се гласуват". Той уточни, че става дума за основните постове в съдебната власт, за които трябва конституционно мнозинство.

По темата за приемането на еврото Асен Василев каза, че в момента инфлацията спада драматично. „Очакваме инфлацията да продължи да спада, така че да стигне някъде от порядъка на 2%-2,5%“, каза финансовият министър в оставка. Според него еврото да бъде в България от 1 януари 2025 г. е напълно реалистично. „Различните модели показват, че България ще изпълни условието за инфлацията през 2024 г., въпросът е в кой месец“, коментира Василев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай