Асен Василев го загази с Nexo. Крие ли се на остров?

Прокуратурата с шокиращи разкрития за криптоаферата

Асен Василев го загази с Nexo. Крие ли се на остров? | StandartNews.com

Бившият финансов министър Асен Василев го загази с Nexо. Прокуратурата направи скандални разкрития.

ВИЖ ОЩЕ: NEXO - част от пералнята за пари на руския даркнет и човек на Хамас

Повдигнати са обвинения на четирима души по разследването срещу криптобанката Nexo, съобщи директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

ВИЖ ОЩЕ: Асен Василев прати писмо. Наистина ли изчезна?

От думите на зам.-главния прокурор става ясно, че Асен Василев в качеството му на финансов министър е провел среща между български банки и Nexo, на която е поискал да се обмисли как през системата БОРИКА да се плаща с криптовалути. Както е известно, компанията Nexo има собствена едноименна криптовалута.

"По свидетелски показания е имало среща, проведена в Министерство на финансите, организирана лично от бивш министър на финансите. На нея са присъствали дружества, които се занимават с криптовалута. Целта на срещата е била как системата за разплащане БОРИКА може да започне да се разплаща и с криптовалута”, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От думите й стана ясно още, че тепърва ще се установи кой е бил на срещата.

"Въпросната среща се е случила преди около половин година”, допълни от своя страна заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Както е известно, по това време финансов министър е бил Асен Василев, но Сарафов не потвърди дали става въпрос за него.

В същото време обаче депутатът от ГЕРБ Делян Добрев констатира, че от два дни съпредседателят на ПП Асен Василев не е на работа. "Дали не е вече на някой остров?", попита той.

Вчера стана известно, че държавното обвинение разследва т. нар. криптобанка, чието лице е бившият народен представител Антони Тренчев. Разследването се води за пране на пари, финансови престъпления и компютърни измами. Появиха се съмнения за връзки на  Nexo с "Продължаваме промяната".

Над 20 са разпитаните свидетели по скандала с криптобанката Nexo. Някои от тях са анонимни свидетели. Има лица, които се опасяват за сигурността си. Четирима души са привлечени като обвиняеми, стана ясно от изявление на Националната следствена служба.

Иззети са компютри, пари, криптоактиви. привлечени като обвиняеми са четири лица заради това, че от началото на 2018 г.

До вчера на територията на България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови са участвали (един от тях е ръководил) ОПГ за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на страната", заяви шефът на НСлС Борислав Сарафов.

На двама от обвиняемите е наложена мярка "парична гаранция" - съответно по 1 и 2 млн. лв. Другите двама се издирват. Няма официални данни те да са напускали страната.

Вероятно става въпрос за Антони Тренчев и Коста Кънчев, за които се твърди, че се намират в Дубай.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мохамед Махмуд Айеш, сочен от Израел за терорист към палестинската терористична групировка "Хамас".

"Тук съм, за да благодаря на колегите от Софийската градска прокуратура, от отдел „Киберпрестъпления“ към НСлС, от ДАНС, които в продължение на месеци работиха по този случай. Благодаря и на колегите в МВР, които оказаха сериозна помощ при извършване на действията по разследването.Този случай е уникален за България и е един от малкото в световен мащаб.Той е пример за добро институционално сътрудничество и за добро сътрудничество с нашите европейски евроатлантически партньори. Доста сложен е и ние разчитаме на взаимодействието и експертната помощ на партньорите ни. Онагледява новите проблеми, пред които е изправена правоохранителната общност в цял свят.

Надявам се България да е в световните новини, с това, което може да се гордеем - това са нашите успехи в IT сектора, нашите млади хора, които са изключителни специалисти в тази област, а да не сме в световните новини със случаи, които дават негативен облик на страната.

Готови сме и имаме капацитета да изясним всички предизвикателства, пред които сме изправени в този случай", заяви в началото на пресконференцита Иван Гешев.

Борислав Сарафов отбеляза, че финансовите престъпления, набират все повече скорост. Киберпрестъпленията не са само в сферата на измамите или педофилите, отчете още Сарафов. "Такъв сорт деяния подкоповат доверието на финансовата система въобще“, допълни той.

„Ясно съзнаваме срещу какъв огромен финансов и интелектуален ресурс сме изправени, ще изправим нашия професионализъм, закона и нашето оборудване”, подчерта Сарафов.

По думите му, настоящият казус, бил без аналог до момента в историята на България. Сарафов също благодари на партньорските служби, като отличи работата със службите на Великобритания. И обясни, че от следствието разбирали срещу какъв финансов и интелектуален ресурс се изправят, но ще отговорят подобаващо с цялата строгост на закона и с целия софтуеър, с който разполага държавата.

 

До настоящия момент, платформата използвала над 669 000 адреса, а извършените транзакции били над 4 млн. Те са изпълнени само в криптовалута, като общата им стойност, е над 94 млрд. долара. "Това са изключително транзакции от външни адреси към Nexo и от Nexo към външни адреси“, уточни Василев.

Един от клиентите бил част от терористична групировка в Палестина, стана ясно от думите на Василев.

Имало е и опити за манипулиране на пазари за криптовалути, допълни той.

“Двама са обявени за издирване, най-вероятно не са в България. Имат забрана да напускат страната. От данните на граничния контрол излиза, че са налични в България, но предполагаме, че не са, защото това са данните на разследването. Разсредването започна миналата година септември месец и продължава и досега“, каза Сарафов.

„Всички бяха изненадани вчера. Офисите работеха. Няма теч на информация“, допълни следовател №1.

Беше изтъкнато, че от страна на Nexo и до момента не се среща никаква отзивчивост. Освен това срещу компанията имало множество сигнали от жалбоподатели от цял свят.

Борислав Сарафов отбеляза, че основателите и ръководителите на Nexo са изключително с добро образование и с много комбинативни умове.

"Не се притесняваме, ако са събрани достатъчно доказателства, да повдигнем обвинения на магистрат, депутат или министър. Тепърва ще се анализира, текат предравителни разпити“, закани се Сийка Милева.

"Едно от лицата е привлечен в качеството му на ръководител, а останалите трима като членове. По тяхно отношение са назначени данъчни ревизии, информирани са НАП и КПКОНПИ. Има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Знаем, че те разполагат със скъпи имоти в Дубай, Карибските и Бахамските острови, притежават скъпи яхти. В един от домовете вчера бяха намерени и иззети 35 картини на скъпи художници, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия. Те са от Салвадор Дали, Матис и Пикасо“, каза още Милева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай