Антон Кутев плаща 50 000 лв. на Николай Нанков. Причината

Бившият министър осъди говорителя на служебния кабинет

Антон Кутев плаща 50 000 лв. на Николай Нанков. Причината | StandartNews.com

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев бе осъден на първа инстанция да плати 50 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на бившия регионален министър от ГЕРБ Николай Нанков, предаде actualno.com.

Това реши Софийският градски съд (СГС). Даниела Христова от СГС отсъди още, че Кутев трябва да изплати разноските по по делото на стойност 8644 лева.

Искът бе заведен от Нанков заради обвиненията на Кутев от 2021 г., когато в кулоарите на парламента той каза, че бившият министър (2017-2018 г.) е подписвал договори за повече от 1 милиард лева, които не са обезпечени със Закона за държавния бюджет. Това, според Антон Кутев, който беше говорител и на предишния служебен кабинет, е „нещо, което следва да стигне до прокуратурата, защото представлява форма на измама“.

Нанков подаде молба пред съда, че е станал обект на „публично злепоставяне вследствие на изнесена невярна информация, на клевети и на обиди“, изречени от Кутев пред „редица медии“. Тогава говорителят на служебния кабинет дори заяви, че протестите на строителите за неизплатени средства от текущи ремонти трябва да се пренасочат от дома на Бойко Борисов към този на Нанков.

СГС прие, че с изказването в Народното събрание Кутев засегнал авторитета на бившия министър в качеството му на политик с „безупречен обществен имидж”, като неоснователно e поставил пoд съмнение eĸcпepтния авторитет нa Haнĸoв като лице c опит и образование и тaĸa мy e причинил тeжĸи пcиxoлoгичecĸи и здравословни преживявания. Общо бившият министър претърпял вреди в три сфери – политическа, професионална и лична.

Според съда претенцията на Нанков е доказана и трябва да бъде уважена. Показанията на свидетелите на Антон Кутев се считат за недостоверни. "Такова поведение (на Антон Кутев) представлява израз на анархистични намерения, които съдът не само че не толерира, а и възприема като политически примитивизъм", се казва още в решението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай