Ангел Найденов: Има технологична пропаст между нас и НАТО

Ангел Найденов: Има технологична пропаст между нас и НАТО | StandartNews.com

Варна. Заради недостига на пари има основания да се говори за технологична пропаст между България и другите страни членки на НАТО, заяви във Варна военният министър Ангел Найденов.

„Даваме си сметка за тежката финансова ситуация в страната, за кризата, за потребностите на други бюджетни системи като социалната, но нека си даваме сметка и за потребностите на въоръжените ни сили. За щастие не можем да говорим за небоеспособност. Българската армия изпълнява възложените й задачи, макар и с огромно напрежение за хората, понякога дори с риск за тях самите. Трябват много пари за модернизацията на армията", коментира Найденов.

Като приоритет той посочи реализация на поне половината от 14-те инвестиционни проекти, свързани с придобиването на нов тип боен самолет, нови кораби за ВМС и нова техника за сухопътните войски, за системата на разузнаването. "А за пакета от 56 цели, които трябва да постигнем в периода 2014-2020 г. трябват над 2 млрд 300 млн. лева", каза още Ангелов..

След актуализацията на бюджета Министерството на отбраната ще получи още 65 млн. лв. 35 млн. лв. ще отидат за покриване на просрочени задължения на Военномедицинска академия, а останалата част от сумата – за радиочестотния спектър, защото в противен случай не може да се издаде акт 16 на и не може да бъде пусната в експлоатация скоростната отсечка Пловдив-Свиленград.

Отношенията между правителството и президента не са прекъсвани, стана ясно още от думите на Ангел Найденов. „Не сме прекъсвали контактите с президентската институция и не виждам защо трябва да се мисли, че имаме влошени отношения с нея. Аз самия в събота имах възможност да разговарям с Росен Плевнелиев и не останах с впечатление, че са ни прекъснати отношенията", каза министър Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай