Ананиев затапи Нинова. Защо Георги Ганев, не Гечев

БСП успя в последния момент да се качи на влака на промяната, но загуби още първия следизборен рунд с ГЕРБ

Ананиев затапи Нинова. Защо Георги Ганев, не Гечев | StandartNews.com

БСП успя в последния момент да се качи на влака на промяната, но загуби още първия следизборен рунд с ГЕРБ.

След като в четвъртък червената лидерка Корнелия Нинова обвини досегашните управляващи, че в резерва са останалите свободни едва 1,4 млрд. лв., правителството е изхарчило 5 милиарда от началото на годината без санкция на парламента и е нужна спешна актуализация на Закона за държавната хазна, днес финансовият министър в оставка Кирил Ананиев даде отговори в цифри като показа различна картина – увеличен резерв (близо 8 млрд. лв.) и леко нарастване на дълга (едва 800 млн. лв. при допустими за годината 4,5 млрд.лв.). Даже обяви, че до края на месеца ще има балансиран бюджет, тоест няма да има дефицит.   

На практика Нинова не получи отговор на голяма част от въпросите си

Ананиев не отговори колко от фискалния резерв, който е близо 8 млрд. лв. , се намира във различни фондове, както повелява законът. Но като опитен финансист даде сравнителен отговор - запасите ни са се увеличили близо с 3 милиарда след последното управление на БСП. Друг въпрос е, че те са функция от размера на БВП, но това е предмет на спор между финансисти, а не между политици.

Ананиев пропусна отговора и дали има 5 милиарда лева, раздадени от кабинета без решение на парламента. Като дългогодишен бюджетар е напълно наясно, че това е политически лост при всяка смяна на властта. Затова й отговори като финансист – има изхарчени 5 млрд. лв. от началото на пандемията, но те са за социално-икономическите мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Доста по-остър отговор получи Нинова единствено за притеснението си, че финансовото положение в държавата предполага актуализация на бюджета.  Едва 644 милиона лева е дефицитът на хазната към началото на април, отвърна й Ананиев. Нещо повече – той удобно използва момента, за да обяви, че към края на месеца държавата ще бъде без дефицит в бюджета (при предвиден за годината 4,9 млрд. лв.).

Политически ходът бе изигран брилянтно – ние, досегашният кабинет, независимо от кризата и пандемията, въпреки определения в бюджета дефицит, работихме така, че събрахме приходите, намалихме разходите и оставаме държавата почти на излишък, като се има предвид стабилния фискален резерв.

Колкото и сега Корнелия Нинова да се обяснява, че бюджетът тези дни се пълни не от финансовите умения на ГЕРБ, а от срока 30 април, в който всеки, дори и затънал в кризата, гледа да си плати с отстъпка местните данъци и такси, няма да има ефект.

Предизборната програма на БСП във финансовата й част - за данъчни и кредитни ваканции, за помощи на калпак,

не само изплашиха бизнеса, инвеститорите и синдикатите, но и не окуражиха хората да пускат бюлетини за социалистите

Следизборните й финансови сметки не само не укрепват антиГЕРБ коалицията, а я пробиват. Защото за Нинова растежът на икономиката е свързан предимно с развързване на кесията и стимулиране на потреблението, а за другите партии на промяната – с умерено харчене на държавни пари, но с подкрепа за тези, които произвеждат.

Това е и причината всички те да подкрепят за шеф на бюджетната комисия в парламента уважавания икономист от Демократична България Георги Ганев, а не провалилият държавата още през 90-те години на миналия век социалист Румен Гечев.

В обидата си Нинова видя нови задкулисия,  но ако не бе припознала за врагове много от финансовите експерти, свързани с партията, червената лидерка щеше да получи от тях друга формулировка на въпросите си към Ананиев, с която да го затруднят в отговорите.

Щяха да я посъветват да се фокусира върху мораториумите

за политическите назначения, ревизията на предприятията, социалната и икономическата цена на пандемията, а не да дава безценна преднина на ГЕРБ като избутва неудобните властови въпроси към Борисов и го вкарва в полето на макроикономическите параметри, където той има най-силния си съюзник - Кирил Ананиев.

Още повече, че става дума за най-чувствителните финансови показатели, от които зависи рейтинга, инвестициите и еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай